Modlitbičky (Krkonošská kuchařka)
Spodní těsto: 180 g medu, 100 g cukru, 50 g sádla, 2 žloutky, 400 g hladké mouky (nejlépe žitné), 150 g polohrubé pšeničné mouky, 10 g amonia, 4 lžíce vody, 3 lžíce rumu, koření (hřebíček, skořice, nové koření), strouhaná citrónová kůra; vrchní těsto: vaječné bílky, skořice, mouka, cukr; nádivka: strouhané vlašské a lískové ořechy, strouhaný perník, rum, med, skořice, citrónová kůra, rozinky, jemně krájená pomerančová kůra (případně jiné kandované ovoce); ostatní: cukr na polevu, mandle na ozdobu
V míse smíchejte rozehřátý med, sádlo s cukrem a žloutky, přidejte tlučené koření, strouhanou kůru a po lžících přidávejte obojí mouku, do které jste zamíchali amonium. Těsto dobře vypracujte, aby nebylo tuhé, a nechte je odpočinout. Potom je na vále znovu propracujte a vykrajujte obdélníčky 7 x 5 cm; upečte je. Z druhého těsta upečte obdélníčky o stejném poměru stran, ale o něco menší. Udělejte nádivku: Pokropte rumem strouhaný perník, přimíchejte med, okořeňte skořicí, strouhanou citrónovou kůrou a vše za tepla rozmíchejte. Nakonec přidejte strouhané ořechy, sekanou pomerančovou kůru nebo kandované ovoce. Větší a menší obdélníček spojte nádivkou, vše polijte cukrovou polevou a ozdobte půlkou mandle. Nakonec nechte modlitbičky „na chvíli vytvrdit v peci“, radí dědic rodinné firmy i receptu K. Erben.
Modlitbičky (Lidové pečivo)
Pečou se z dobrého perníkového těsta. Jsou to stejně velké obdélníčky o rozměrech asi 10 x 5 cm. Každý druhý se potře vejcem a ozdobí rozpůlenou loupanou mandlí. Druhý den se vždy dva slepují nádivkou tak, aby ozdobený obdélník byl nahoře. Nádivku, kterou se oba kousky spojují, vytvoříte ze strouhaného nebo rozdrobeného perníku pokropeného rumem. Přimíchejte med, skořici, citrónovou kůru a vše na ohni rozmíchejte. Nakonec přidejte strouhané ořechy, rozinky a sekanou pomerančovou kandovanou kůru či jiné ovoce.
Modlitbičky (Česká kuchyně)
Těsto: 125 g medu, 125 g cukru, 2 žloutky, 1/16 l vody, 5 g amonia, asi 400 g hladké mouky, skořice, mletý hřebíček, tlučený anýz podle chuti, lžíce sekané kandované pomerančové kůry, vejce na potření, čokoládová poleva a mandle na ozdobu; náplň: šálek perníkových drobečků, půl lžíce medu, 3 lžíce cukru, 1 lžíce vody, 1 lžíce sekaných lískových oříšků, 1 lžíce rybízové zavařeniny, 1 lžíce sekaného kandovaného ovoce.
Med svařte s vodou a nechte zchladnout. Žloutky utřete s cukrem a amoniem, přidejte koření a pomerančovou kůru, přimíchejte prochladlý med a nakonec po částech zapracujte mouku. Těsto propracujte a nechte odpočinout. Odleželé rozválejte na pláty necelý centimetr vysoké a rozkrájejte je na obdélníčky 10 x 6 cm. Plátky potřete rozšlehaným vejcem a upečte. Mezitím si udělejte náplň: Perníkové drobečky smíchejte s cukrem, vlažnou vodou a medem, přimíchejte zavařeninu, jemně sekané kandované ovoce a mleté nebo sekané opražené oříšky. Náplní nakonec upečené obdélníčky slepujte po dvou, polijte je čokoládovou polevou a ozdobte loupanými mandlemi.
Tyhle jsem našla na netu, Olina[attachment=0:3tyug1u2]modlitbičky.jpg[/attachment:3tyug1u2]
Spodní těsto: 180 g medu, 100 g cukru, 50 g sádla, 2 žloutky, 400 g hladké mouky (nejlépe žitné), 150 g polohrubé pšeničné mouky, 10 g amonia, 4 lžíce vody, 3 lžíce rumu, koření (hřebíček, skořice, nové koření), strouhaná citrónová kůra; vrchní těsto: vaječné bílky, skořice, mouka, cukr; nádivka: strouhané vlašské a lískové ořechy, strouhaný perník, rum, med, skořice, citrónová kůra, rozinky, jemně krájená pomerančová kůra (případně jiné kandované ovoce); ostatní: cukr na polevu, mandle na ozdobu
V míse smíchejte rozehřátý med, sádlo s cukrem a žloutky, přidejte tlučené koření, strouhanou kůru a po lžících přidávejte obojí mouku, do které jste zamíchali amonium. Těsto dobře vypracujte, aby nebylo tuhé, a nechte je odpočinout. Potom je na vále znovu propracujte a vykrajujte obdélníčky 7 x 5 cm; upečte je. Z druhého těsta upečte obdélníčky o stejném poměru stran, ale o něco menší. Udělejte nádivku: Pokropte rumem strouhaný perník, přimíchejte med, okořeňte skořicí, strouhanou citrónovou kůrou a vše za tepla rozmíchejte. Nakonec přidejte strouhané ořechy, sekanou pomerančovou kůru nebo kandované ovoce. Větší a menší obdélníček spojte nádivkou, vše polijte cukrovou polevou a ozdobte půlkou mandle. Nakonec nechte modlitbičky „na chvíli vytvrdit v peci“, radí dědic rodinné firmy i receptu K. Erben.
Modlitbičky (Lidové pečivo)
Pečou se z dobrého perníkového těsta. Jsou to stejně velké obdélníčky o rozměrech asi 10 x 5 cm. Každý druhý se potře vejcem a ozdobí rozpůlenou loupanou mandlí. Druhý den se vždy dva slepují nádivkou tak, aby ozdobený obdélník byl nahoře. Nádivku, kterou se oba kousky spojují, vytvoříte ze strouhaného nebo rozdrobeného perníku pokropeného rumem. Přimíchejte med, skořici, citrónovou kůru a vše na ohni rozmíchejte. Nakonec přidejte strouhané ořechy, rozinky a sekanou pomerančovou kandovanou kůru či jiné ovoce.
Modlitbičky (Česká kuchyně)
Těsto: 125 g medu, 125 g cukru, 2 žloutky, 1/16 l vody, 5 g amonia, asi 400 g hladké mouky, skořice, mletý hřebíček, tlučený anýz podle chuti, lžíce sekané kandované pomerančové kůry, vejce na potření, čokoládová poleva a mandle na ozdobu; náplň: šálek perníkových drobečků, půl lžíce medu, 3 lžíce cukru, 1 lžíce vody, 1 lžíce sekaných lískových oříšků, 1 lžíce rybízové zavařeniny, 1 lžíce sekaného kandovaného ovoce.
Med svařte s vodou a nechte zchladnout. Žloutky utřete s cukrem a amoniem, přidejte koření a pomerančovou kůru, přimíchejte prochladlý med a nakonec po částech zapracujte mouku. Těsto propracujte a nechte odpočinout. Odleželé rozválejte na pláty necelý centimetr vysoké a rozkrájejte je na obdélníčky 10 x 6 cm. Plátky potřete rozšlehaným vejcem a upečte. Mezitím si udělejte náplň: Perníkové drobečky smíchejte s cukrem, vlažnou vodou a medem, přimíchejte zavařeninu, jemně sekané kandované ovoce a mleté nebo sekané opražené oříšky. Náplní nakonec upečené obdélníčky slepujte po dvou, polijte je čokoládovou polevou a ozdobte loupanými mandlemi.
Tyhle jsem našla na netu, Olina[attachment=0:3tyug1u2]modlitbičky.jpg[/attachment:3tyug1u2]
Comment