Suroviny:
1/2kg polohrubé mouky
10 dkg cukru
1 kostka droždí
160 ml vlažného mléka
10 dkg másla nebo jiného tuku na pečení (používám Heru nebo Stellu)
špetku soli
1 vejce
nastrouhanou kůru z jednoho dobře omytého citronu
10 dkg rozinek namočených v citronové šťávě
moučkový cukr na posypání
Postup :
Z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka uděláme kvásek a necháme vykynout. V míse utřeme cukr tuk a vejce. Přisypeme mouku se solí, vlijeme kvásek. Důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple, přikryté utěrkou nakynout. Mezitím necháme okapat rozinky na sítku. Až těsto nakyne, ještě jednou promýchat a přimýchat rozinky. Z těsta vytvoříme 20 stejných bochánků, dáme na plech pokrytý pečícím papírem, necháme nakynout a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut. Po upečení posypeme moučkovým cukrem.
1/2kg polohrubé mouky
10 dkg cukru
1 kostka droždí
160 ml vlažného mléka
10 dkg másla nebo jiného tuku na pečení (používám Heru nebo Stellu)
špetku soli
1 vejce
nastrouhanou kůru z jednoho dobře omytého citronu
10 dkg rozinek namočených v citronové šťávě
moučkový cukr na posypání
Postup :
Z droždí, lžičky cukru a vlažného mléka uděláme kvásek a necháme vykynout. V míse utřeme cukr tuk a vejce. Přisypeme mouku se solí, vlijeme kvásek. Důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple, přikryté utěrkou nakynout. Mezitím necháme okapat rozinky na sítku. Až těsto nakyne, ještě jednou promýchat a přimýchat rozinky. Z těsta vytvoříme 20 stejných bochánků, dáme na plech pokrytý pečícím papírem, necháme nakynout a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut. Po upečení posypeme moučkovým cukrem.