Štrůdl ze 100 % tuku
36 dkg hladké mouky
1 ks žloutek
1 ks 100 % tuk (Iva nebo Omega) - Omegu dávám červenou
250 ml vlažného mléka
Špetka soli
Postup:
Tuk rozpustíme (dělám v mikrovlnce na program rozmrazování). Prosátou mouku osolíme, v části mléka rozkvedláme žloutek. Do rozpuštěného tuku přidáme zbytek mléka, vlijeme do mouky a vypracujeme těsto. To necháme vychladit a pak v lednici ztuhnout (klidně i do druhého dne). Z těsta vyválíme 6 ks závinů, které lehce posypeme strouhankou a do středu dáme nastrouhaná jablka, posypeme krystalovým cukrem, sypeme skořicí, případně ořechy, kdo má rád přidá rozinky. Hotové záviny potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a ve vychřáté troubě upečeme - cca 190 stupňů do růžova. Dobrou chuť.
36 dkg hladké mouky
1 ks žloutek
1 ks 100 % tuk (Iva nebo Omega) - Omegu dávám červenou
250 ml vlažného mléka
Špetka soli
Postup:
Tuk rozpustíme (dělám v mikrovlnce na program rozmrazování). Prosátou mouku osolíme, v části mléka rozkvedláme žloutek. Do rozpuštěného tuku přidáme zbytek mléka, vlijeme do mouky a vypracujeme těsto. To necháme vychladit a pak v lednici ztuhnout (klidně i do druhého dne). Z těsta vyválíme 6 ks závinů, které lehce posypeme strouhankou a do středu dáme nastrouhaná jablka, posypeme krystalovým cukrem, sypeme skořicí, případně ořechy, kdo má rád přidá rozinky. Hotové záviny potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a ve vychřáté troubě upečeme - cca 190 stupňů do růžova. Dobrou chuť.
Comment