Oznámení

Collapse
No announcement yet.

KrtkŮv dort

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • KrtkŮv dort

    KRTKŮV DORT...

    Click image for larger version

Name:	Dort pro krtka potřený čokoládou se chladí....jpg
Views:	1
Size:	116.5 KB
ID:	147836 Click image for larger version

Name:	IMG_0045 menší obr..jpg
Views:	1
Size:	136.9 KB
ID:	147840

    Tenhle dort není kalorická bomba,ale taková odlechčená nadýchaná dobrota s ovocem.
    Použila jsem ananas a mandarinky z plechovky (lépe osušit v obrousku),ale dá se použít i jiné čerstvé ovoce např.. jahody,maliny,ostružiny a pod.


    Korpus

    4 vejce
    20 dkg cukru moučka
    20 dkg polohrubé mouky
    4 lžíce horké vody
    na špičku nože prdopeč.

    Vyšleháme celá vejce s cukrem do pěny,potom přidáme horkou vodu a ještě chvíli šleháme.Vmícháme prosátou mouku smíchanou s prdopeč.Vlejeme buď do dortové formy,s tím,že po upečení rozkojíme na 3 pláty.Nebo těsto vlejeme na plechy do tvaru kruhů pomocí stěrky.Jde celkem dobře,ačkoli těsto není řídké ani tuhé.Zkoušela jsem 1. variantu,ale příště zkusím tu 2.variantu.Jinak je to celkem jedno.Pečeme při 180°C do růžova.Zkusíme párátkem jestli je upečené.
    Kruhy bude potřeba udělat 2x větší asi tak 25cm průměr a 1x menší těch 17cm,záleží jakou použijete MÍSU jako formu pro vytvoření dortu.Použila jsem nerezovou mísu širokou cca : 22,5cm.

    Click image for larger version

Name:	100_2080 menší.jpg
Views:	1
Size:	82.5 KB
ID:	147837 Click image for larger version

Name:	100_2083 menší.jpg
Views:	1
Size:	92.0 KB
ID:	147838 Click image for larger version

Name:	100_2086 menší.jpg
Views:	1
Size:	117.5 KB
ID:	147839

    Nachystáme si mísu širokou cca 22-25cm ,vyložíme potravinovou fólií nebo třeba rozříznutým obyč, igelit. pytlíkem.Vložíme upečený kruh větší.(neměla jsem širší mísu,proto mě na dvou místech vznikly maličké překlady,ale v širší míse se kulatý korpus lépe rozloží.Záhyby nebyly na závadu,na finálním výtvoru už je nenajdeme)
    Last edited by jesterka; 17.10.2013, 20:03.
    Radka

  • #2
    Korpus trošku pocákáme šťávou z kompotu,ale ne moc,ještě nasaje vlhkost z krému a ovoce.Na korpus rozetřeme krém poklademe ovocem,takto ještě jednou zopakujeme,jen s tím rozdílem,že 2-hý korpus bude o něco menší (poměřila jsem a podle jiné misky ořízla na menší kruh)


    Click image for larger version

Name:	100_2094 menší.jpg
Views:	1
Size:	108.5 KB
ID:	144653 Click image for larger version

Name:	krtkův dort přikrytí 1.vrstvy.jpg
Views:	1
Size:	31.5 KB
ID:	144654Click image for larger version

Name:	Krtkův dort druhá vrstva krému.jpg
Views:	1
Size:	36.4 KB
ID:	144655

    Krém

    1x Tvaroh (kostku)
    asi 2 lžíce moučkového cukru ...v původním receptu nebyl žádný)
    1x zakysanou smetanu
    1x smetanu ke šlehání
    1x ztužovač šlehačky v prášku

    1x plechovka mandarinek
    1/2 plechovky ananasu


    Vyšleháme robotem důkladně tvaroh se zakysanou smetanou (a cukrem dle chuti),pak lehce vmícháme ušlehanou šlehačku s přidaným ztužovačem.

    Takto připravený dort dáme na min.: 3h do chladničky ztuhnout.Samozřejmě můžeme nechat i přes noc.Já měla dort po 3h ztuhlý,po vyklopení držel tvar.Po vychlazení tedy opatrně vyklopíme a to tak: připravíme si kulatý tác nebo větší talíř,na něj dáme třeba vystřihnutý kruh z peč.papíru,aby se dort nelepil na spodek.Takto připravený tác i s papírem přiložíme na vrch mísy s dortem a rychlým pohybem otočíme-vyklopíme.Natřeme čokoládou a hned sypeme kokosem nebo nasekanými ořechy.Nebo nazdobíme dle své fantazie,třeba by stačilo jen pocákat čokoládou.Dáme schladit min. ještě 2h a můžeme krájet.

    Tzn.,že po 5h celkovho chlazení šel dort krájet,krém byl ztuhlý.Kratší dobu nedoporučuju,delší neuškodí...

    Dort není tak těžký jak vypadá,ale je zvláštní svým tvarem,určitě potěší a překvapí každou návštěvu a chuťově lehký,nepřeslazený zákusek...

    Click image for larger version

Name:	IMG_0052 menší.jpg
Views:	1
Size:	124.4 KB
ID:	144651 Click image for larger version

Name:	IMG_0048 menší obr..jpg
Views:	1
Size:	101.3 KB
ID:	144652
    Last edited by jesterka; 17.10.2013, 22:23.
    Radka

    Comment

    Pracuji...
    X