Domácí listové těsto:
250g margarínu na pečení nebo másla
250g hladké mouky (nebo lze i 50g zaměnit za 50g mouky polohrubé, ale to já nedělávám)
šťáva z asi 1/4 citrónu - berte s rezervou, protože každý citrón je jinak velký a jinak šťavnatý, nebo trochu octa (minimálně 1PL??? - já dávám od oka, ať dávám citrón, nebo ocet)
1 žloutek (bílek si schovejte do lednice, bude se vám hodit na potření těsta před pečením)
až 100ml studené vody
špetka soli
Mírně rozměklý margarín z pracujeme s jednou třetinou mouky (čím měkčí je margarín, tím lépe se pracuje, ale o to déle musíme pak nechat těsto ztuhnout v lednici, pro další zpracování je potřeba mít tukové těsto dobře vychlazené). Těsto vytvarujeme přibližně do tvaru cihly. Odkrojíme z něj okraje, ty použijeme do vodového těsta. Tukové těsto uložíme do lednice.
Z ostatních ingrediencí vypracujeme vodové těsto. Já dávám rovnou celých 100 ml vody (vlastně lžu, protože já už těsto dělávám od oka). Ale v případě, že to tak uděláte, budete muset asi podle potřeby přisypat ještě mouku, ale je to lepší asi dát celých 100ml, aby vodového těsta nebylo málo. Těsto má být husté (ale ne tak, jako třeba bývá nudlové!), vláčné, aby šlo pěkně rozválet. I toto vodové těsto by mělo před dalším zpracováním asi hodinu ležet v lednici, ale já se přiznám, že tohle šidím. Ale dobrá, pak se těsto vyválí na čtverec silný asi 1 cm, prostě do takové velikosti, aby do něj šlo zabalit tukové těsto - tak, jako do obálky. Když už máme tukové těsto takhle zabalené do vodového, tak těsto obrátíme spojema dospod (ale asi to není tak důležité), mírně rozválíme, tak aby šlo těsto složit na třetiny. S válečkem pracujeme opravdu šetrně, aby se nám nestalo, že bychom tukové těsto spojili s vodovým, pak by to byla škoda veškerého úsilí, nevznikly by vrstvičky, ale paskvil vzdáleně podobný lineckému těstu. Pak ještě jednou rozválíme, znovu složíme na třetiny a strčíme asi na čtvrt hodiny do lednice. Mezitím se neflákáme, ale třeba připravujeme náplně, to kdyby se někomu zdálo, že je výroba časově náročná, tak může čas mezi zpracováním využít jinak. Potom těsto vyndáme, znovu převálíme, složíme a převálíme, složíme, zase šup do lednice a ještě jednou pak opakujeme proces rozválet, složit, rozválet, složit a do lednice. To už by mohlo stačit, ale kdo chce může ještě asi jednou těsto rozválet a složit a do lednice. A pak už můžeme Těsto rozválet a pracovat, jak je libo - obdélníky na záviny, nebo různé menší tvary - tyčinky, šátečky, taštičky...Ačkoliv jsem recept napsala do pečeného sladkého, těsto je vhodné i na slané pečivo, já proto přidávám i foto šneků z listového těsta se zelím, jsou tam dobře vidět vrstvičky.
A na závěr drobné rady, které mohou ocenit začátečníci, týkají se nejen domácího listového těsta:
- při válení pracovat s válečkem opatrně (viz recept)
- pokud potíráte bílkem, či vajíčkem, nikdy nepotírat okraje, kde mají vzniknout viditelné vrstvičky, těsto by se slepilo a bylo by po vrstvách
- s těstem pracujeme pokud možno ne příliš teplýma rukama, aby tuk nerozměkl
- přebytečnou mouku oprašujeme (aby finální výrobek nebyl betonový), jen pokud náhodně vyleze ven tukové těsto, tak ten kousíček pomoučíme
- během odpočívání v lednici ho máme přikryté aby neosychalo - třeba sáčkem, ale já používám obal od margarínu, který mi zbyde, když už zpracovávám 250g, tedy celý margarín
- těsto pře pečením na několika místech propíchneme, aby nevznikly nerovnoměrné bubliny
- těsto pokládejte na studený plech, klidně ho nejprve omyjte studenou vodou
- plech nevymazáváme, těsto je tučné dost, nepřilepí se (výhodný je pečicí papír, když náplň náhodou vyteče, nemusíme půl dne drhnout nádobí)
- těsto dáváme vždycyky!!! do dobře rozpálené trouby, pokud by tomu tak nebylo, tuk by vám vytekl ven a těsto by nenabylo, snížit teplotu můžete při dopékání
- troubu v prvních minutách neotvíráme!!!, těsto by zrovna tak nenabylo (závin vydrží bez nahlížení klidně deset minut i víc - záleží, jak vám peče trouba, drobné tvary si raději zkontrolujte dřív - to si každý musí vyzkoušet, ale určitě je aspoň tři minuty nechte v klidu)
250g margarínu na pečení nebo másla
250g hladké mouky (nebo lze i 50g zaměnit za 50g mouky polohrubé, ale to já nedělávám)
šťáva z asi 1/4 citrónu - berte s rezervou, protože každý citrón je jinak velký a jinak šťavnatý, nebo trochu octa (minimálně 1PL??? - já dávám od oka, ať dávám citrón, nebo ocet)
1 žloutek (bílek si schovejte do lednice, bude se vám hodit na potření těsta před pečením)
až 100ml studené vody
špetka soli
Mírně rozměklý margarín z pracujeme s jednou třetinou mouky (čím měkčí je margarín, tím lépe se pracuje, ale o to déle musíme pak nechat těsto ztuhnout v lednici, pro další zpracování je potřeba mít tukové těsto dobře vychlazené). Těsto vytvarujeme přibližně do tvaru cihly. Odkrojíme z něj okraje, ty použijeme do vodového těsta. Tukové těsto uložíme do lednice.
Z ostatních ingrediencí vypracujeme vodové těsto. Já dávám rovnou celých 100 ml vody (vlastně lžu, protože já už těsto dělávám od oka). Ale v případě, že to tak uděláte, budete muset asi podle potřeby přisypat ještě mouku, ale je to lepší asi dát celých 100ml, aby vodového těsta nebylo málo. Těsto má být husté (ale ne tak, jako třeba bývá nudlové!), vláčné, aby šlo pěkně rozválet. I toto vodové těsto by mělo před dalším zpracováním asi hodinu ležet v lednici, ale já se přiznám, že tohle šidím. Ale dobrá, pak se těsto vyválí na čtverec silný asi 1 cm, prostě do takové velikosti, aby do něj šlo zabalit tukové těsto - tak, jako do obálky. Když už máme tukové těsto takhle zabalené do vodového, tak těsto obrátíme spojema dospod (ale asi to není tak důležité), mírně rozválíme, tak aby šlo těsto složit na třetiny. S válečkem pracujeme opravdu šetrně, aby se nám nestalo, že bychom tukové těsto spojili s vodovým, pak by to byla škoda veškerého úsilí, nevznikly by vrstvičky, ale paskvil vzdáleně podobný lineckému těstu. Pak ještě jednou rozválíme, znovu složíme na třetiny a strčíme asi na čtvrt hodiny do lednice. Mezitím se neflákáme, ale třeba připravujeme náplně, to kdyby se někomu zdálo, že je výroba časově náročná, tak může čas mezi zpracováním využít jinak. Potom těsto vyndáme, znovu převálíme, složíme a převálíme, složíme, zase šup do lednice a ještě jednou pak opakujeme proces rozválet, složit, rozválet, složit a do lednice. To už by mohlo stačit, ale kdo chce může ještě asi jednou těsto rozválet a složit a do lednice. A pak už můžeme Těsto rozválet a pracovat, jak je libo - obdélníky na záviny, nebo různé menší tvary - tyčinky, šátečky, taštičky...Ačkoliv jsem recept napsala do pečeného sladkého, těsto je vhodné i na slané pečivo, já proto přidávám i foto šneků z listového těsta se zelím, jsou tam dobře vidět vrstvičky.
A na závěr drobné rady, které mohou ocenit začátečníci, týkají se nejen domácího listového těsta:
- při válení pracovat s válečkem opatrně (viz recept)
- pokud potíráte bílkem, či vajíčkem, nikdy nepotírat okraje, kde mají vzniknout viditelné vrstvičky, těsto by se slepilo a bylo by po vrstvách
- s těstem pracujeme pokud možno ne příliš teplýma rukama, aby tuk nerozměkl
- přebytečnou mouku oprašujeme (aby finální výrobek nebyl betonový), jen pokud náhodně vyleze ven tukové těsto, tak ten kousíček pomoučíme
- během odpočívání v lednici ho máme přikryté aby neosychalo - třeba sáčkem, ale já používám obal od margarínu, který mi zbyde, když už zpracovávám 250g, tedy celý margarín
- těsto pře pečením na několika místech propíchneme, aby nevznikly nerovnoměrné bubliny
- těsto pokládejte na studený plech, klidně ho nejprve omyjte studenou vodou
- plech nevymazáváme, těsto je tučné dost, nepřilepí se (výhodný je pečicí papír, když náplň náhodou vyteče, nemusíme půl dne drhnout nádobí)
- těsto dáváme vždycyky!!! do dobře rozpálené trouby, pokud by tomu tak nebylo, tuk by vám vytekl ven a těsto by nenabylo, snížit teplotu můžete při dopékání
- troubu v prvních minutách neotvíráme!!!, těsto by zrovna tak nenabylo (závin vydrží bez nahlížení klidně deset minut i víc - záleží, jak vám peče trouba, drobné tvary si raději zkontrolujte dřív - to si každý musí vyzkoušet, ale určitě je aspoň tři minuty nechte v klidu)