Jablečný mřížkový koláč
450 hl. mouky, 250 g Hera (máslo), 150 g cukr moučka, 1 vejce + 1 žloutek,
nastrouhaná kůra z ½ pomeranče
Asi 1 kg jablek, 3-5 lžic cukru krup., skořice, zbytek kůry a štáva z 1 pomeranče,
Lze přidat rozinky, ořechy apod.
Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájíme na drobno, přidáme nastrouhanou
kůru z poloviny pomeranče, dle potřeby podlijeme vodou a osladíme.
Dusíme do měkka, ke konci přidáme šťávu z pomeranče.
Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme a zapracujeme tuk a vejce.
Dle potřeby lze přidat 2 – 3 lžíce vody nebo mléka.
Těsto nechávám 30-60 minut odpočinout v chladu.
Oddělím 1/3 těsta, 2/3 vyválím na velikost plechu.
Já válím rovnou na pečícím papíru a na něm přenesu na plech.
Na těsto, které propíchám vidličkou, narovnám vychladlá podušená jablka
ochucená troškou skořice.
Zbytek těsta vyválím a nakrájím rádýlkem proužky, ze kterých vytvořím mřížku.
Potřu rozšlehaným vejcem, peču na 180°C cca 40 minut.
450 hl. mouky, 250 g Hera (máslo), 150 g cukr moučka, 1 vejce + 1 žloutek,
nastrouhaná kůra z ½ pomeranče
Asi 1 kg jablek, 3-5 lžic cukru krup., skořice, zbytek kůry a štáva z 1 pomeranče,
Lze přidat rozinky, ořechy apod.
Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájíme na drobno, přidáme nastrouhanou
kůru z poloviny pomeranče, dle potřeby podlijeme vodou a osladíme.
Dusíme do měkka, ke konci přidáme šťávu z pomeranče.
Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme a zapracujeme tuk a vejce.
Dle potřeby lze přidat 2 – 3 lžíce vody nebo mléka.
Těsto nechávám 30-60 minut odpočinout v chladu.
Oddělím 1/3 těsta, 2/3 vyválím na velikost plechu.
Já válím rovnou na pečícím papíru a na něm přenesu na plech.
Na těsto, které propíchám vidličkou, narovnám vychladlá podušená jablka
ochucená troškou skořice.
Zbytek těsta vyválím a nakrájím rádýlkem proužky, ze kterých vytvořím mřížku.
Potřu rozšlehaným vejcem, peču na 180°C cca 40 minut.