300 ml mléka
špetka soli
3 lžíce rumu
10 dkg másla
8 žloutků (já dala 4 žloutky a 2 celá vejce)
3 lžíce moučkového cukru
40 dkg polohrubé mouky
20 dkg hladké mouky
1 kostka droždí
Nejdříve dáme do pekárny vše tekuté. Povolíme máslo a zašleháme do něho žloutky. Přidáme vše sypké. Po vykynutí těsto přendáme na vál. Někdo rozválí placku asi 1 cm a vykrajuje koblížky skleničkou, naplní a přiklopí druhým kolečkem a přimáčkne. Já ale ukrajuji kousky pomoučněnou lžící, v ruce udělám kuličky, potom na vále udělám placičku a naplním, svážu jako buchty a dám ještě na půl hodinky kynout svázanou stranou dospodu.
Na smažení používám olej, do kterého dám dvě kolečka mrkve (aby se nepřepaloval), během smažení asi 2x vyměním mrkev.
Dávám smažit vykynutou stranou dospodu. Nejprve 3 minuty přikryju pokličkou a po obrácení koblížků ještě 3 minuty smažím odkryté.
Koblížky vyndávám špejlí, aby utekla zbytečná pára a přendám na ubrousek. Po mírném zchladnutí pocukruju.
Vím, že tady jsou již ostřílené kuchařky, pro které je postup znám, ale chodí sem také začínající kuchařinky, tak ať to mají srozumitelné.
Plním většinou džemem, nejradši meruňkovým, povidlama a pro vnoučky nutelou.
špetka soli
3 lžíce rumu
10 dkg másla
8 žloutků (já dala 4 žloutky a 2 celá vejce)
3 lžíce moučkového cukru
40 dkg polohrubé mouky
20 dkg hladké mouky
1 kostka droždí
Nejdříve dáme do pekárny vše tekuté. Povolíme máslo a zašleháme do něho žloutky. Přidáme vše sypké. Po vykynutí těsto přendáme na vál. Někdo rozválí placku asi 1 cm a vykrajuje koblížky skleničkou, naplní a přiklopí druhým kolečkem a přimáčkne. Já ale ukrajuji kousky pomoučněnou lžící, v ruce udělám kuličky, potom na vále udělám placičku a naplním, svážu jako buchty a dám ještě na půl hodinky kynout svázanou stranou dospodu.
Na smažení používám olej, do kterého dám dvě kolečka mrkve (aby se nepřepaloval), během smažení asi 2x vyměním mrkev.
Dávám smažit vykynutou stranou dospodu. Nejprve 3 minuty přikryju pokličkou a po obrácení koblížků ještě 3 minuty smažím odkryté.
Koblížky vyndávám špejlí, aby utekla zbytečná pára a přendám na ubrousek. Po mírném zchladnutí pocukruju.
Vím, že tady jsou již ostřílené kuchařky, pro které je postup znám, ale chodí sem také začínající kuchařinky, tak ať to mají srozumitelné.
Plním většinou džemem, nejradši meruňkovým, povidlama a pro vnoučky nutelou.
Comment