BLESKOVÝ KOLÁČ S RICOTTOU A MALINAMI
recept je z webu Gurmanka. cz
Potřebujeme:
Rozehřejte troubu na 180 °C. Listové těsto tence rozválíte, měla jsem již rozválené těsto, tak to lze použít rovnou. Koláčovou formu vyložte pečícím papírem a těsto rozprostřete po celé zapékací formě. Spodek těsta vidličkou na několika místech propíchejte a vytvarujte koláčové okraje, aby vám krém pěkně držel uvnitř. Ricottu prošlehejte s vejci, s medem, v receptu je akátový použila jsem lesní, na druhu nebude až tak záležet, med má krém jen osladit a je dobré, aby byl tekutý (nebo osladíme cukrem, osladit krém to ale chce, aby koláč nebyl příliš trpký ) ochuťte kapkou citrónové šťávy a kdo má rád, přidá i nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citrónu, citr. kůra koláč pěkně ovoní. Do hotového ricottového krému přidejte maliny a šetrně promíchejte, aby ovoce zůstalo celé. Maliny jsem použila mražené, takže jsem je rozmrazila a nechala okapat. Množství malin si upravte podle počtu kelímků ricotty. Pokud chcete, tak si pár malin nechte na ozdobu. Ricottový krém vlijte do připravené koláčové formy a pečte při nastavené teplotě 180 °C v dobře prohřáté troubě cca 30 minut. Až začne povrch koláčového krému růžovět, je hotovo. Pozor, pozor, až jsem měla koláč v troubě, tak jsem zjistila, že jsem do krému vůbec nedala vejce, tak jsem koláč pekla o cca 20 minut déle, a i tak krém pěkně ztuhl. Takže to je dobrá zpráva pro ty, co třeba vejce nemohou používat a nebo je nenajdou v lednici, či zapomenou jako já. S vejci však bude krém určitě rychleji zpevněný a celý koláč půjde dříve vytáhnout z trouby. Pokud chcete, tak řez ozdobte odloženými malinami.
Dobrou chuť.
recept je z webu Gurmanka. cz
Potřebujeme:
- 1 listové těsto
- kompotované nebo mražené maliny v množství dle množství krému, použila jsem na dvě ricotty dva sáčky mražených malin po 200 gr a nepřišlo mi to moc, část malin jsem ještě oddělila na zdobení
- 1 kelímek ricotty (250 g) nebo více podle velikosti formy na koláč
- 2 lžíce akátového medu (nebo jiný druh tekutého medu nebo moučkový cukr)
- 2 čerstvá vejce
- dle chuti lžíce šťávy a špetka strouhané kůry z citrónu nebo limetky
Rozehřejte troubu na 180 °C. Listové těsto tence rozválíte, měla jsem již rozválené těsto, tak to lze použít rovnou. Koláčovou formu vyložte pečícím papírem a těsto rozprostřete po celé zapékací formě. Spodek těsta vidličkou na několika místech propíchejte a vytvarujte koláčové okraje, aby vám krém pěkně držel uvnitř. Ricottu prošlehejte s vejci, s medem, v receptu je akátový použila jsem lesní, na druhu nebude až tak záležet, med má krém jen osladit a je dobré, aby byl tekutý (nebo osladíme cukrem, osladit krém to ale chce, aby koláč nebyl příliš trpký ) ochuťte kapkou citrónové šťávy a kdo má rád, přidá i nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citrónu, citr. kůra koláč pěkně ovoní. Do hotového ricottového krému přidejte maliny a šetrně promíchejte, aby ovoce zůstalo celé. Maliny jsem použila mražené, takže jsem je rozmrazila a nechala okapat. Množství malin si upravte podle počtu kelímků ricotty. Pokud chcete, tak si pár malin nechte na ozdobu. Ricottový krém vlijte do připravené koláčové formy a pečte při nastavené teplotě 180 °C v dobře prohřáté troubě cca 30 minut. Až začne povrch koláčového krému růžovět, je hotovo. Pozor, pozor, až jsem měla koláč v troubě, tak jsem zjistila, že jsem do krému vůbec nedala vejce, tak jsem koláč pekla o cca 20 minut déle, a i tak krém pěkně ztuhl. Takže to je dobrá zpráva pro ty, co třeba vejce nemohou používat a nebo je nenajdou v lednici, či zapomenou jako já. S vejci však bude krém určitě rychleji zpevněný a celý koláč půjde dříve vytáhnout z trouby. Pokud chcete, tak řez ozdobte odloženými malinami.
Dobrou chuť.