Na 1. těsto:
250 g polohrubé mouky
2 žloutky
40 g droždí
několik lžic mléka a špetka cukru
Na 2. těsto:
250 g másla
250 g polohrubé mouky
Na náplň:
250 g plno- nebo polotučného tvarohu (ne z vaničky)
1 žloutek
vanilinový cukr
hrst rozinek
cukr podle chuti
Na dokončení:
1 žloutek
povidla
200 g hrubé mouky, 100 g krupicového cukru a 2 lžíce másla na drobenku
1. Droždí rozdrobte do mléka s cukrem a nechte na teplém místě čtvrthodinku vzejít. S moukou a žloutky zpracujte vláčné těsto (případně přidejte mléko) a nechte je v teple kynout asi čtyřicet minut nebo až zdvojnásobí objem. Na druhé těsto zpracujte mouku s kousky másla; vzniklou hladkou hmotu uložte do chladu.
2. Zpracujte spolu přísady na tvarohovou náplň. V misce pomocí prstů promněte přísady na drobenku a dejte do chladu.
3. Obě těsta rozválejte na pomoučněné ploše na delší ovál. Položte je na sebe, kratší okraje přeložte ke středu a znovu rozválejte na delší ovál. Třikrát zopakujte. Pak vyválejte placku, krájejte čtverečky,
naplňte je tvarohovou nádivkou a zabalte.
4. Na vymazaném či papírem vyloženém plechu nechte koláčky asi čtvrt hodiny kynout. Vytlačte důlek, potřete žloutkem naplňte ho povidly, posypte drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Koláčky jsou nejlepší druhý a třetí den.
250 g polohrubé mouky
2 žloutky
40 g droždí
několik lžic mléka a špetka cukru
Na 2. těsto:
250 g másla
250 g polohrubé mouky
Na náplň:
250 g plno- nebo polotučného tvarohu (ne z vaničky)
1 žloutek
vanilinový cukr
hrst rozinek
cukr podle chuti
Na dokončení:
1 žloutek
povidla
200 g hrubé mouky, 100 g krupicového cukru a 2 lžíce másla na drobenku
1. Droždí rozdrobte do mléka s cukrem a nechte na teplém místě čtvrthodinku vzejít. S moukou a žloutky zpracujte vláčné těsto (případně přidejte mléko) a nechte je v teple kynout asi čtyřicet minut nebo až zdvojnásobí objem. Na druhé těsto zpracujte mouku s kousky másla; vzniklou hladkou hmotu uložte do chladu.
2. Zpracujte spolu přísady na tvarohovou náplň. V misce pomocí prstů promněte přísady na drobenku a dejte do chladu.
3. Obě těsta rozválejte na pomoučněné ploše na delší ovál. Položte je na sebe, kratší okraje přeložte ke středu a znovu rozválejte na delší ovál. Třikrát zopakujte. Pak vyválejte placku, krájejte čtverečky,
naplňte je tvarohovou nádivkou a zabalte.
4. Na vymazaném či papírem vyloženém plechu nechte koláčky asi čtvrt hodiny kynout. Vytlačte důlek, potřete žloutkem naplňte ho povidly, posypte drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Koláčky jsou nejlepší druhý a třetí den.