Těsto:
4 vejce
160g krupicového cukru
4 PL oleje (nebo 2PL oleje+2PL vlažné vody - jak kdo to má rád a je zvyklý)
160g polohrubé mouky
Krém:
základ, jak je kdo zvyklý - s moučnou kaší nebo pudink
1 máslo vyšlehat s cukrem dle chuti a zašlehat moučnou kaši nebo pudink.
Bílky vyšleháme do sněhu, zašleháme cukr a šleháme do rozpuštění, za stálého šlehání přidáme žloutky a olej (nebo olej s vodou). Pak zlehka stěrkou vmícháme polohrubou mouku a vlijeme do vymazaných a vysypaných formiček na koule - ale jen tak do 2/3 - těsto nabyde.
Slyšela jsem, že je možné použít i formičky na košíčky, ale to nemám vyzkoušené.
Po upečení zarovnat nožem a vyklopit. Vnitřek lehce vydlabat, naplnit krémem a slepit.
Pak jsem si nachystala dvě potravinářské barvy, které jsem rozpustila v rumu . Červenou a žlutou. Tlustým štětcem se pak povrch jakoby natupuje a oválí v krystalovém cukru. Nenamáčet moc, pak se cukr rozpouští.
Stopka a lístek je z falešného marcipánu.
Na závěr jen poznatek k barvám: Nosičem barvy u barev AROCO (běžně dostupné v drogeriích) je sůl, takže pozor na množství rozpuštěné barvy - pak ta broskev chytne pachuť...Lepší barvy jsou od Kovandových, tam je nosičem barvy myslím cukr.... . Úplně nejlepší jsou barvy gelové, ale ty jsou trochu dražší a hůře dostupné. Prodávají je pouze dodavatelé cukrářských pomůcek.
4 vejce
160g krupicového cukru
4 PL oleje (nebo 2PL oleje+2PL vlažné vody - jak kdo to má rád a je zvyklý)
160g polohrubé mouky
Krém:
základ, jak je kdo zvyklý - s moučnou kaší nebo pudink
1 máslo vyšlehat s cukrem dle chuti a zašlehat moučnou kaši nebo pudink.
Bílky vyšleháme do sněhu, zašleháme cukr a šleháme do rozpuštění, za stálého šlehání přidáme žloutky a olej (nebo olej s vodou). Pak zlehka stěrkou vmícháme polohrubou mouku a vlijeme do vymazaných a vysypaných formiček na koule - ale jen tak do 2/3 - těsto nabyde.
Slyšela jsem, že je možné použít i formičky na košíčky, ale to nemám vyzkoušené.
Po upečení zarovnat nožem a vyklopit. Vnitřek lehce vydlabat, naplnit krémem a slepit.
Pak jsem si nachystala dvě potravinářské barvy, které jsem rozpustila v rumu . Červenou a žlutou. Tlustým štětcem se pak povrch jakoby natupuje a oválí v krystalovém cukru. Nenamáčet moc, pak se cukr rozpouští.
Stopka a lístek je z falešného marcipánu.
Na závěr jen poznatek k barvám: Nosičem barvy u barev AROCO (běžně dostupné v drogeriích) je sůl, takže pozor na množství rozpuštěné barvy - pak ta broskev chytne pachuť...Lepší barvy jsou od Kovandových, tam je nosičem barvy myslím cukr.... . Úplně nejlepší jsou barvy gelové, ale ty jsou trochu dražší a hůře dostupné. Prodávají je pouze dodavatelé cukrářských pomůcek.