Linecky kolac
• 175 g hladké mouky
• 150 g moučkového cukru
• 3 žloutky, prošlehané + 1 žloutek na potření těsta
• 100 g mletých pražených lískových oříšků
• nastrouhaná kůra z 1 omytého citronu
• 1 lžička skořice
• ½ lžičky mletého hřebíčku
• špetka soli
• 150 g studeného másla
• 300 g džemu z červeného rybízu
• 120 g plátků mandl
Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, postupně přidávejte oříšky, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Nakonec do těsta rychle zapracujte i chladné máslo nakrájené na kousky.
Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky. Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte plát silný půl centimetru. Přeneste jej do hranaté či kulaté formy (o průměru 23 centimetrů) a zlehka jej vmáčkněte, zejména u okraje. Přečnívající těsto odkrojte a dno na mnoha místech propíchejte vidličkou. Jedině tak se na něm nebudou tvořit bubliny. Těsto potřete džemem. Zbylé těsto rovněž vyválejte, rádýlkem ho pokrájejte na proužky a ty klaďte ve tvaru písmene X jeden přes druhý.
Potřete žloutkem a okraj koláče ještě posypte mandlovými lupínky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40 minut.
• 175 g hladké mouky
• 150 g moučkového cukru
• 3 žloutky, prošlehané + 1 žloutek na potření těsta
• 100 g mletých pražených lískových oříšků
• nastrouhaná kůra z 1 omytého citronu
• 1 lžička skořice
• ½ lžičky mletého hřebíčku
• špetka soli
• 150 g studeného másla
• 300 g džemu z červeného rybízu
• 120 g plátků mandl
Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, postupně přidávejte oříšky, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Nakonec do těsta rychle zapracujte i chladné máslo nakrájené na kousky.
Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky. Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte plát silný půl centimetru. Přeneste jej do hranaté či kulaté formy (o průměru 23 centimetrů) a zlehka jej vmáčkněte, zejména u okraje. Přečnívající těsto odkrojte a dno na mnoha místech propíchejte vidličkou. Jedině tak se na něm nebudou tvořit bubliny. Těsto potřete džemem. Zbylé těsto rovněž vyválejte, rádýlkem ho pokrájejte na proužky a ty klaďte ve tvaru písmene X jeden přes druhý.
Potřete žloutkem a okraj koláče ještě posypte mandlovými lupínky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40 minut.