Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Linecky kolac

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Linecky kolac

    Click image for larger version

Name:	DSC01179.jpg
Views:	1
Size:	145.9 KB
ID:	146448Linecky kolac
    • 175 g hladké mouky
    • 150 g moučkového cukru
    • 3 žloutky, prošlehané + 1 žloutek na potření těsta
    • 100 g mletých pražených lískových oříšků
    • nastrouhaná kůra z 1 omytého citronu
    • 1 lžička skořice
    • ½ lžičky mletého hřebíčku
    • špetka soli
    • 150 g studeného másla
    • 300 g džemu z červeného rybízu
    • 120 g plátků mandl

    Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, postupně přidávejte oříšky, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Nakonec do těsta rychle zapracujte i chladné máslo nakrájené na kousky.

    Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky. Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte plát silný půl centimetru. Přeneste jej do hranaté či kulaté formy (o průměru 23 centimetrů) a zlehka jej vmáčkněte, zejména u okraje. Přečnívající těsto odkrojte a dno na mnoha místech propíchejte vidličkou. Jedině tak se na něm nebudou tvořit bubliny. Těsto potřete džemem. Zbylé těsto rovněž vyválejte, rádýlkem ho pokrájejte na proužky a ty klaďte ve tvaru písmene X jeden přes druhý.

    Potřete žloutkem a okraj koláče ještě posypte mandlovými lupínky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40 minut.
    Last edited by aDKa; 10.06.2011, 20:28.
Pracuji...
X