Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Makovec

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Makovec

    Makovec
    10 dkg mletého máku (doma pomletého, kupovaný mletý není dobrý)
    10 dkg másla nebo hery
    15 dkg cukru moučka
    1 hrnek mléka (asi 250 ml, může být i o něco více, podle hustoty těsta)
    3 vejce
    1 lžička prášku do pečiva
    Mák smícháme s moukou a práčkem do pečiva.
    Máslo utřeme v mixeru s cukrem a žloutky.
    Do žloutkové směsi střídavě po lžicích vmícháváme mouku s mákem a mléko.
    Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme jej do směsi.
    Upečeme, nejdřív na 220, až těsto vyskočí, zmírníme teplotu na 190 až 200.
    Na vychladlý makovec natřeme citronovou polevu.

    Citronová poleva
    30 dkg cukru
    2 lžíce vařícího mléka
    šťáva z 1 citronu, bude-li poleva moc tuhá, přidáme ještě trochu citronové šťávy
    Do cukru zamícháme nejdříve horké mléko, a pak citronovou šťávu.
    Mícháme asi 5 minut, až je poleva krásně bílá a hned namažeme na makovec.
    Je to vyzkoušený recept, zvláště děti ho stále vyžadují.
Pracuji...
X