Testo : 157g hladke mouky, 1/2 lzicky soli, 1/2 lzicky cukru, 100g studeneho masla, 32ml vody neboli 1 male stamprle.
Mouku, cukr a sul dame do mixeru a zapneme na par vterin. Potom pridame na kostecky nakrajene studene maslo a zapneme asi tak na deset vterin ani ne a stale se zapnutym mixerem pridame ledovou vodu a nechame dalsich asi tricet vterin az se testo zacne davat dohromady. V tom okamziku vypneme a testo dame dohromady rukou. Devcata pokud nemate mixer tak mouku dame na val, pridame sul a cukr a potom maslo ktere ale v tomto pripade musi byt zmekle a rukama s moukou rozdrobime. nakonec pridame vodu a testo zpracujeme dohromady. Testo nehneteme bylo by tuhe.
Udelame placku a dame odpocinout do lednice aspon na hodinu.
Napln : 4 pekne velke zrale hrusky, 1 lzice maizeny, 40g cukru krystal, 1lzice masla, 1 vejce, spetka soli, na posypani cukr krystal hruby, 3 lzice merunkoveho jamu.
Na plech si pripravime velky kus pergamenu. Na pomoucenem vale vyvalime z testa placku asi tak na 3 mm, mozna i na dva, ale ne mene. Placku dame na pergamen. Hrusky oloupeme nakrajime na pulky a vykrajime jadrince. Na krajime na kostky a dame do misy. V male misce si smichame maizenu cukr a sul a vysypeme na hrusky a dobre rukou promichame. Hrusky dame do prostredka testa a okraje by meli precuhovat asi tak 8-10cm. Pak ty okraje prekryjeme pres hrusky tak abychm testo neporusili. Okraje peclive potreme rozslehanym vejcem a posypeme hrubym krystalem. Na hrusky dame kousky maslicka a dame peci na 200 stupnu asi na hodinu, mne se to upeklo drive tak davejte pozor. Je to hotove kdyz okraje jsou krasne do zlatova a vnitrek bubla. Jam si pak ohrejte v kastrulku a potrete s nim stetcem hrusky. je to dobre vlazne a ma se podavat bud s vanilkovou zmrzlinou nebo slehackou nebo oboji.
Mouku, cukr a sul dame do mixeru a zapneme na par vterin. Potom pridame na kostecky nakrajene studene maslo a zapneme asi tak na deset vterin ani ne a stale se zapnutym mixerem pridame ledovou vodu a nechame dalsich asi tricet vterin az se testo zacne davat dohromady. V tom okamziku vypneme a testo dame dohromady rukou. Devcata pokud nemate mixer tak mouku dame na val, pridame sul a cukr a potom maslo ktere ale v tomto pripade musi byt zmekle a rukama s moukou rozdrobime. nakonec pridame vodu a testo zpracujeme dohromady. Testo nehneteme bylo by tuhe.
Udelame placku a dame odpocinout do lednice aspon na hodinu.
Napln : 4 pekne velke zrale hrusky, 1 lzice maizeny, 40g cukru krystal, 1lzice masla, 1 vejce, spetka soli, na posypani cukr krystal hruby, 3 lzice merunkoveho jamu.
Na plech si pripravime velky kus pergamenu. Na pomoucenem vale vyvalime z testa placku asi tak na 3 mm, mozna i na dva, ale ne mene. Placku dame na pergamen. Hrusky oloupeme nakrajime na pulky a vykrajime jadrince. Na krajime na kostky a dame do misy. V male misce si smichame maizenu cukr a sul a vysypeme na hrusky a dobre rukou promichame. Hrusky dame do prostredka testa a okraje by meli precuhovat asi tak 8-10cm. Pak ty okraje prekryjeme pres hrusky tak abychm testo neporusili. Okraje peclive potreme rozslehanym vejcem a posypeme hrubym krystalem. Na hrusky dame kousky maslicka a dame peci na 200 stupnu asi na hodinu, mne se to upeklo drive tak davejte pozor. Je to hotove kdyz okraje jsou krasne do zlatova a vnitrek bubla. Jam si pak ohrejte v kastrulku a potrete s nim stetcem hrusky. je to dobre vlazne a ma se podavat bud s vanilkovou zmrzlinou nebo slehackou nebo oboji.
Comment