Těsto:
9 dkg másla
22 dkg hořké čokolády
6 velkých vajec
10 dkg krupicového cukru
V mikrovlnce nebo ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s máslem, důkladně promícháme a necháme trochu zchladnout. Pak vmícháme 6 žloutků a dobře vyšleháme. Z bílků ušleháme sníh, když začne tuhnout, přidáme cukr a dále šleháme do husta. Ušlehaný sníh opatrně vmícháme do čokoládové směsi. Pečeme ve vymazané a vysypané rozevírací formě při 190°C cca 50 minut. Dort zkoušíme ve středu špejlí, zda je propečený. Asi 15 minut před koncem pečení ho je nutné přikrýt shora pečícím papírem nebo alobalem, aby se propekl a vršek nespálil. Správně upečený dort se po dopečení a zchladnutí ve středu propadne, pouze jeho okraje zůstanou vyšší.
Poleva:
8 dkg čokolády
5 dkg másla
Rozehřejeme čokoládu s máslem, dobře promícháme a dort s ní celý, včetně propadlého středu, potřeme. Necháme ztuhnout.
Na ozdobu:
1 smetana ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
Smetanu ušleháme se ztužovačem a dort před podáváním ozdobíme. Můžeme ještě přizdobit čerstvým ovocem.
9 dkg másla
22 dkg hořké čokolády
6 velkých vajec
10 dkg krupicového cukru
V mikrovlnce nebo ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s máslem, důkladně promícháme a necháme trochu zchladnout. Pak vmícháme 6 žloutků a dobře vyšleháme. Z bílků ušleháme sníh, když začne tuhnout, přidáme cukr a dále šleháme do husta. Ušlehaný sníh opatrně vmícháme do čokoládové směsi. Pečeme ve vymazané a vysypané rozevírací formě při 190°C cca 50 minut. Dort zkoušíme ve středu špejlí, zda je propečený. Asi 15 minut před koncem pečení ho je nutné přikrýt shora pečícím papírem nebo alobalem, aby se propekl a vršek nespálil. Správně upečený dort se po dopečení a zchladnutí ve středu propadne, pouze jeho okraje zůstanou vyšší.
Poleva:
8 dkg čokolády
5 dkg másla
Rozehřejeme čokoládu s máslem, dobře promícháme a dort s ní celý, včetně propadlého středu, potřeme. Necháme ztuhnout.
Na ozdobu:
1 smetana ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
Smetanu ušleháme se ztužovačem a dort před podáváním ozdobíme. Můžeme ještě přizdobit čerstvým ovocem.
Comment