Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Luxusní čokoládový dort

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Luxusní čokoládový dort

    Těsto:
    9 dkg másla
    22 dkg hořké čokolády
    6 velkých vajec
    10 dkg krupicového cukru
    V mikrovlnce nebo ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s máslem, důkladně promícháme a necháme trochu zchladnout. Pak vmícháme 6 žloutků a dobře vyšleháme. Z bílků ušleháme sníh, když začne tuhnout, přidáme cukr a dále šleháme do husta. Ušlehaný sníh opatrně vmícháme do čokoládové směsi. Pečeme ve vymazané a vysypané rozevírací formě při 190°C cca 50 minut. Dort zkoušíme ve středu špejlí, zda je propečený. Asi 15 minut před koncem pečení ho je nutné přikrýt shora pečícím papírem nebo alobalem, aby se propekl a vršek nespálil. Správně upečený dort se po dopečení a zchladnutí ve středu propadne, pouze jeho okraje zůstanou vyšší.

    Poleva:
    8 dkg čokolády
    5 dkg másla
    Rozehřejeme čokoládu s máslem, dobře promícháme a dort s ní celý, včetně propadlého středu, potřeme. Necháme ztuhnout.

    Na ozdobu:
    1 smetana ke šlehání
    1 ztužovač šlehačky
    Smetanu ušleháme se ztužovačem a dort před podáváním ozdobíme. Můžeme ještě přizdobit čerstvým ovocem.
    Attached Files
    Last edited by petrulinka; 10.09.2010, 20:07.

  • #2
    Moc mi to připomíná receptík, co dělávám, ale je to přeci jen jiné, tak se na to moc těším. díky Petrulinko
    Iris

    Comment


    • #3
      Iris, je moc dobrý a hlavně mi vyhovuje, že tam není mouka. A se šlehačkou nemá chybu. V neděli po obědě jsem upekla a večer už nebyl ani kousek.

      Comment


      • #4
        Petrulinko no to musím zkusit
        Ivana M

        Comment


        • #5
          Ivanko, určitě vyzkoušejte. U nás se jedl ještě vlažný a kousek zbyl, tak jsem ho dala vychladit a vychlazený byl ještě lepší.

          Comment


          • #6
            Už se peče, bude podobný jako dělám od Itala, tam je jen dole tenké těsto, což ani být nemusí jako tady. Z lednice je nejlepší !!!!
            Iris

            Comment


            • #7
              Hotovo, je opravdu luxusní, Petrulinko, moc díky Click image for larger version

Name:	luxusn
Views:	1
Size:	72.7 KB
ID:	142255
              Čím déle je v lednici, tím je lepší a lepší.
              Last edited by iris; 12.09.2010, 19:48.
              Iris

              Comment


              • #8
                Zdravím šikovné cukrářky.
                Chtěla jsem dnes také čoko dortík a někde jsem asi udělala chybu. Poté, co jsem rozpustila čoko v mvlncea - byla krásně hladká a do zchladlé přidala žloutky se při šlehání udělaly malé hrudky - cucky nebo co. Nepomohla ani nové prohnání mvlnkou, tak to šlo pryč. Poradíte prosím, čím to ?
                Díky. ZDENY
                ZDENY

                Comment


                • #9
                  Měla jsi tu čokoládu moc teplou žloutky i čokoláda musí mít stejnou teplotu jinak ti zhrudkovatí srazí se.
                  MARUŠKA

                  Comment


                  • #10
                    Já nevím,já jsem žloutky nechala čásek venku, aby nebyly studené, v té čoko je máslo , tak jestli si nedala žloutky z lednice, to pak máslo zhrudkovatí.
                    Iris

                    Comment


                    • #11
                      Maruško a Iris děkuji, určo to bylo rozdílem teplot, celkem jsem spěchala a žloutky jsem dala z lednice. Holt práce kvapná............
                      ZDENY

                      Comment


                      • #12
                        U nás se nejí hnědé,tak asi nevyzkouším,ale není to takové mokré jako sražené???Kdo miluje hnědé,určitě je to pohádka.

                        Comment


                        • #13
                          Jaruš, není, ta konsistence je skvělá, i se to dobře dělá, to těsto je jako hedvábné.
                          V lednici to krásně dotuhne a krásně se to krájí. Je to opravdu stráááášně dobré,
                          Ten co dělám od itala je podobný, ale je tam nutela a dole těsto.
                          Iris

                          Comment


                          • #14
                            Holky, jsem ráda, že dortík chutná. Už jsem ho dlouho nedělala, tak myslím, že o víkendu ho opět udělám. Dala jsem se v poslední době na zdravější stravu, neboť mi dělá dobře, tak se sladké snažím vynechávat, ale tomuto dortíku neodolám.

                            Comment


                            • #15
                              dort jsem udělal tátovy k narozeninám a říkal, že je výborný..) povedlo se mi těsto i poleva šlehačkou jsem tam napsala "táta 46". Měl radost. Takže děkuju za tenhle recept

                              Comment

                              Pracuji...
                              X