Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Malé koláčky

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Malé koláčky

    40 dkg polohrubé mouky
    1 IVA nebo OMEGA
    2 žloutky
    1 kostka droždí
    1/4 l mléka
    2 kostky cukru
    špetka soli

    Droždí s cukrem rozmícháme v teplém mléce a necháme dobře vykynout. Do mísy dáme mouku se špetkou soli, žloutky, nastrouháme na hrubém struhadle tuk (je dobré si ho dát před strouháním na mrazák) a přidáme kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Nenecháváme kynout, ale ihned vyválíme, vykrajujeme kolečka, dáváme na plech, nahoru dáme podle chuti marmeládu, povidla nebo tvaroh a posypku (dělám ji z hery, hladké mouky a moučkového cukru). Koláčky jsou moc dobré a dlouho vydrží. DOBROU CHUŤ!!!
    Attached Files
    Last edited by petrulinka; 29.08.2010, 16:23.

  • #2
    Petrulinko-jso nádherný!Tak tyhle jsem ještě nezkoušela-krása!
    LENKA

    Comment


    • #3
      Leni, rodinka je zbožňuje, peču je dost často a co je hlavní, hodně dlouho vydrží (tedy pokud se rychle nesní).

      Comment


      • #4
        Ahojky Petrulinko, tak další recept od tebe který fakt nezklamal. To je luxusní. Tak jsem ho natáčela a hned jsem to tam řekla, že je to od autorky i šlehačkového koláče s ovocem.
        Chlapi se nacpali ještě teplýma koláčema a dneska jsou taky úžasné. Já teď pracuji se sušeným droždím, ale ctila jsem přesně recept, tak jsem makala pro čerstvé. Ještě jsem se chtěla zeptat, já jsem tam jako vzdáleně cítila to droždí (chlapi ne), myslíš že když je to 40 dkg mouky, tak by nestačilo třičtvrtě kostky? nebo by to jinak nebylo tak krásně měkké?
        Ivana M

        Comment


        • #5
          Ahoj Ivanko, já jsem si všimla, že používáš jen sušené droždí. Já jsem zase naopak sušené ještě nezkoušela. A co se týká té kostky, tak já jsem koláčky zatím vždycky dělala jen z celé kostky, až je budu příště péct, tak to vyzkouším z menšího množství a uvidím. Ale myslím si, že tam je ta celá kostka kvůli tomu, že se vlastně nenechávají kynout a to větší množství ty koláčky nadlehčí a vydrží dlouho dobré. Jinak u nás taky nestačí ani vychladnout a děcka se na ně vrhnou.

          Comment


          • #6
            Petrulinko jsou úúúžasné
            Ivana M

            Comment


            • #7
              Petrulinko nebo Ivanko a šlo by použít máslo ? Nemám moc ráda tyto tuky Iva - Omega - nevoní mi. Ještě tak ze ztužených tuků Hera, ale jen když to fakt nejde jinak.
              Děkuji za info.

              ZDENY
              ZDENY

              Comment


              • #8
                Zdeny, tak to musím nechat na Petrulince, já je dělala poprvé, jsem z nich nadšená a ten tuk tam necítím. Pár jsem jich upekla s dvěma náplněmi, ono se tomu říká tuším dvojctihodné Mňam
                Ivana M

                Comment


                • #9
                  Zdeny, jí myslím, že máslo a Hera přeci jen není 100 % tuk, tak by to asi nebylo takové, jak má, ale zkusit se to může... jestli vyzkoušíš, napiš, já taky nerada používám Ivu, ale když holky píšou, že je to výborné, tak udělám .
                  Iris

                  Comment


                  • #10
                    Zdeny, tak s jiným tukem jsem je nezkoušela, ale podle mého názoru je tam ten tuk proto, aby právě ty koláčky dlouho vydržely. Myslím si, že s rostlinným tukem, jako třeba hera, by byly hodně vysušené a nebyly by tak dobré. A jak psala Ivanka, tak ten tuk tam opravdu není vůbec cítit. Ale pokud budeš zkoušet z jiného tuku, tak dej vědět, jak to dopadlo. A Iris, jsou opravdu vynikající, určitě vyzkoušej. Já většinou plním povidly, ale jsou výborné i s jakoukoliv marmeládou nebo tvarohem. Jediné, co jsem nezkoušela, tak je mák, protože u nás v rodině není v oblibě. Tak holky, které budete koláčky teprve zkoušet, tak přeju, ať se dílo vydaří.

                    Comment


                    • #11
                      Děkuji Ivance, Iris i Petrulince za názory. Moc mě lákají, mám na ně dobrá povidla i tvaroh. Zkusím to tedy s máslem a dám vědět. Ono u nás nehrozí, že by tak jako tak dlouho vydržely
                      ZDENY
                      ZDENY

                      Comment


                      • #12
                        Holky, já mám podobný recept 60 dkg mouky, 1 HERA, 6dkg droždí a zbytek stejný. Neřekla bych, že jsou s herou vysušené. Dělám většinou rohlíčky, ale i koláčky a když byl kluk na vojně, tak jsem mu je posílala poštou a vždycky říkal, jak byly dobré i druhý den.
                        Janah

                        Comment


                        • #13
                          Já taky dělám rohlíčky ale vždy se 100% tukem.
                          MARUŠKA

                          Comment


                          • #14
                            Petrulinko, tak jsem je dneska pro velký úspěch pekla a upekla jsem vevnitřku s tvarohem a navrch s mákem, ale hlavně jsem zkusila dát méně droždí a je to senzační. krásně vyběhly. Takže jsem místo 4,2 dkg dala 3,8 dkg a už tam to droždí vůbec necítím. Jo a jenom ještě už podruhé tam musím dát asi o 3 dkg víc mouky, ale předpokládám že to je asi většími žloutky, nebo nemám digitální váhu.Click image for larger version

Name:	kol
Views:	1
Size:	58.0 KB
ID:	142815
                            Ivana M

                            Comment


                            • #15
                              Ivanko, máš je nádherné. Já se na ně chystám zítra a přemýšlím, že je udělám rovnou z dvojité dávky, aby mi do pondělí něco zbylo. Jinak já mák nedávám, jelikož u nás se nejí. Takže je zřejmě udělám s tvarohem a povidly.

                              Comment

                              Pracuji...
                              X