200g polohrubé mouky
450g hladké mouky
200g másla ( rozehřát )
150g cukru krupice
150g kandovaného ovoce
150g rozinek
50g droždí
250 ml mléka
4 žloutky
2 vejce
1 vejce na potření
1 lžička soli
kůra z 1 citronu
Droždí smícháme se lžičkou cukru a polovinou vlažného mléka a rozmícháme. Přidáme 2 lžíce mouky a vše našleháme.Necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se žloutky, vejci, citronovou kůrou, solí, rozinkami a na drobno nasekaným kandovaným ovocem, přidáme nakynutý kvásek, krátce propracujeme a nakonec vlijeme rozehřátý rostlinný tuk. Těsto důkladně vypracujeme a necháme na teplém místě cca 30 minut kynout. Pak těsto zlehka propracujeme a vytvoříme z něj bochánek.
Formu ( hrnec 12cm vysoký s průměrem 16 cm ) vyložíme pergamenovým papírem, potřeme tukem ( nebo použijeme olej ve spreji ), vložíme do ní bochánek a necháme dalších zhruba 30 minut kynout. Před pečením povrch panettone nařízneme do kříže a potřeme rozšlehaným vejcem.
Troubu předehřejeme na 190-200 °C a moučník nejprve asi 15-20 minut zapékáme, potom teplotu snížíme na 160-170 °C a dopékáme asi 35-45 minut.
Po upečení necháme panettone asi 30 minut ve formě chladnout, potom ji vyklopíme nejlépe na mřížku a jakmile úplně vystydne, sejmeme pergamenový papír.
450g hladké mouky
200g másla ( rozehřát )
150g cukru krupice
150g kandovaného ovoce
150g rozinek
50g droždí
250 ml mléka
4 žloutky
2 vejce
1 vejce na potření
1 lžička soli
kůra z 1 citronu
Droždí smícháme se lžičkou cukru a polovinou vlažného mléka a rozmícháme. Přidáme 2 lžíce mouky a vše našleháme.Necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se žloutky, vejci, citronovou kůrou, solí, rozinkami a na drobno nasekaným kandovaným ovocem, přidáme nakynutý kvásek, krátce propracujeme a nakonec vlijeme rozehřátý rostlinný tuk. Těsto důkladně vypracujeme a necháme na teplém místě cca 30 minut kynout. Pak těsto zlehka propracujeme a vytvoříme z něj bochánek.
Formu ( hrnec 12cm vysoký s průměrem 16 cm ) vyložíme pergamenovým papírem, potřeme tukem ( nebo použijeme olej ve spreji ), vložíme do ní bochánek a necháme dalších zhruba 30 minut kynout. Před pečením povrch panettone nařízneme do kříže a potřeme rozšlehaným vejcem.
Troubu předehřejeme na 190-200 °C a moučník nejprve asi 15-20 minut zapékáme, potom teplotu snížíme na 160-170 °C a dopékáme asi 35-45 minut.
Po upečení necháme panettone asi 30 minut ve formě chladnout, potom ji vyklopíme nejlépe na mřížku a jakmile úplně vystydne, sejmeme pergamenový papír.