Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Vánočka (mazanec) - recept od maminky

Collapse
X

• Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

• Vánočka (mazanec) - recept od maminky

50 dkg mouky hladké, 50 dkg mouky polohrubé, 3 žloutky, 18 dkg cukru moučky,
    15 dkg másla (hery), citr. kůra, 1 vanilka, 5 dkg kvasnic, sůl, mléko (asi 200 ml), rozinky.
    Uděláme kvásek, vymícháme těsto a přidáme vymyté rozinky. Necháme kynout.
    Potom upleteme vánočku. Já dávám mezi jednotlivé vrstvy nasekané vlašské ořechy a nalámu čokoládu na vaření. Upletenou vánočku necháme ještě kynout, zahřejeme troubu na 180 st. Potom vánočku pomažeme ušlehaným žloutkem a posypeme buď mandlemi nebo ořechy. Pečeme asi hodinu, vyzkoušíme špejlí, když není ještě uprostřed upečená, dám na vánočku alobal a ještě dopeču. To aby nebyla moc tmavá.
    Maruš

Maruško jsi moc hodná,děkuju za recept.Právě jsem přemýšlela i o tom z jaké mouky je lepší,hladká je taková hutná...Na půl to bude nejlepší.Pak jsem ještě někde četla,že se dává do kynutého i trochu pr.do pečiva,aby lépe nabylo?Nemáš prosím zkušenost?Aby toho kypřidla nebylo moc.Zase,když bych ji pekla ve formě(kterou ještě nemám),tak budou stačit určitě jen kvasnice.Píšu si recept,ještě jednou děkuju,Radka
    Radka

Comment

Radko já mám také vyzkoušený recept, ale písnu ho sem až večer ted´ moc moc chvátám a musím zavřít počítač.
      Papa EMKA

Comment

Holky jste nejhodnější...děkujiííí.Mám teď dilema,našla jsem na netu obchůdky na tu vánočkovou keramickou formu,ale jedna je krásná a drahá:za 329,-+poštovné 99,-(asi ještě příplatek za křehké-to nevím).No a druhá je levná zase až moc a to za :139,- +pošt.139,-standart,možná+příplatek křehké... (přepravují pouze přes PPL).Tak aby cena nebyla na úkor kvality...U tý druhý nevím velikost,ale zase tak malá nevypadá.Psala jsem jim dotaz,tak uvidím jestli něco odepíší.
        Nejlepší by bylo jít někde do dom.potřeb a vybrat si,ale ani v tom Tescu v Brně už bohužel neměli tu co má být v akci,jak má koupenou Jsaruš.za tu cenu byly hned pryč.Na netu těch obchůdků taky zrovna moc není...No a dohromady ještě s poštovným se takový nákup pěkně prodraží...ach jo.
        Posílám odkazy na ty formy:
        http://www.czprodukt.cz/kuchyn/formy...3a45f625b6e00a

http://www.eshop-pro-dum.cz/-formy--...i-vanocka.html
        Last edited by jesterka; 02.11.2009, 13:47.
        Radka

Comment

Radko já mám podobnou jako je ta první,mám ji od mamky už několik let
          Attached Files
          LENKA

Comment

Radko a já zase jako je ta druhá,tak si vyber chacha.

Comment

Tak to je dobrý,v rozhodování mě to moc nepomohlo...Raději bych tu první,ale je přece jenom moc drahá,tak nevím...Nejlépe,kdyby se vyskytla nějaká mezi,i v ceně.
              Jaruš a Leni ještě mám malý dotaz:jak máte vysokou (hloubku)formu?Ta dražší má totiž 7cm a to si myslím stačí...
              Radka

Comment

Já mám taky formu na vánočku a pekla jsem klasickou vánočku v ní jen jednou. Máme totiž rádi na vánočce hodně mandlových lupínků a z formy nejsou na vánočce mandličky upečené a křupavé.
                Takže formu teď využívám jinak a vánočku peču zase klasicky s upraženýma mandličkama

Comment

O tom jsem taky přemýšlela,že ji nemám posypanou mandlemi jak jsme zvyklí,tak mám dilema,ale chuťově se to neovlivní.
                  Radko já mám zvenku dl.41 šir. 18 a hl. 11cm.A je to forma na 500g mouky.

Comment

No já formu vymazala a mandlemi vysypala, ale po vyklopení jsem byla zklamaná, že nebyly opečené. Těsto se upeklo hezky a mandle byly bílé a jako uvařené.
                    Tak už zase kolik let motám ručně.

Comment

Ahoj holky,
                      taky máme tu "dražší" formu. Nedám na ni dopustit. Dříve jsem taky pletla na plech,ale často se mi stalo, že se mi při pečení "roztekla". Protože mamka má ale ráda když je Vánočka pletená, pletu ji i do formy. Formu vymažu máslem a posypu mandličkama, ale nikdy mi nepřišlo že by byly mandle uvařené. Mám taky moc zajímavý recept od jedné známé. Jednou jsme ho vyzkoušely a od té doby jinou Vánočku neděláme. Kouknu do kuchařky a zkusím sem hodit recept.
                      Hanka

Comment

Ještěrko,
                        našla jsem stejně velkou jak je ta velká ale levnější, koukni na to:
                        http://www.fortel-katalog.cz/vanocka...na-vanocku.htm

Comment

Pracuji...
                        X