Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Mřížkový koláč

Collapse
X

• Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

• Mřížkový koláč

přísady na velký plech:
    250g margarínu na pečení (Hera,...)
    350g hladké mouky
    135g cukru moučka
    150ml mléka
    1 kypřicí prášek do pečiva
    sůl
    na vymazání plechu většinou postačí obal od margarínu
    ovoce na pokladení koláče, případně povidla, marmeládu, tvaroh...

Sypké suroviny smícháme dohromady, přidáme je k margarínu a začneme propracovávat. Během toho přilijeme mléko a vypracujeme vláčné těsto (které se ale bude trochu lepit). Těsto dáme odpočinout do lednice, asi po tu dobu, než si připravíme ovoce (vypeckujeme švestky,...). Potom vezmeme větší polovinu těsta, tu rozválíme (těsto podsypáváme moukou), aby nám pokryla dno plechu a uděláme zvýšené okraje. Těsto poklademe ovocem. Zbylé těsto opět rozválíme a rozkrájíme na proužky (cca1,5cm široké), které klademe šikmo na ovoce a pak ještě křížem, aby se vytvořily mřížky. Pokud nám nějaké těsto zbude, můžeme některé mřížky "obtáhnout" ještě jednou, nebo dát proužky kolem okrajů. Dáme upéct do rozpálené trouby. Po upečení pocukrujeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.
    Attached Files
    Zuzana

Zuzanko, moc díky, brzy vyzkouším, ale ne s rybízem
    Renata

Comment

No s tím práškem v lineckém těstě jsem ještě nedělala.Tak to vyzkouším při první příležitosti.Zuzanko děkuji moc.

Comment

Tak Zuzanko, už jsem i ochutnala, jak jsem psala na pokecu, vypadal hrozně, ale po upečení to docela ujde, ochutnala jsem ještě vlažnej a nemá chybu. Vytvořila jsem tři chutě, makovou, marmošku z josty a třetí díl marm. meruňkovou. Je pěkně měkoučký a chuť lineckého. Ukládám mezi oblíbené.Dík. My kynuté nemusíme, tak dělám většinou drobénkový, bude aspoň změna.
        Renata

Comment

Malá obměna: do těsta lze přidat trochu kakaa, a místo mřížek lze zbytek těsta rozválet a vykrájet různé tvary, které položíme na koláč.
          Attached Files
          Zuzana

Comment

Pracuji...
          X