Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Makovy dort

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Makovy dort

    Nejdrive si udelame krehke testo na "zaklad" dortu

    250 g mouky
    100 g mouckoveho cukru
    1 vanilkovy cukr
    spetku soli dame do misy a smichame - pridame

    100 g a kousky nakrajeneho masla
    mneme vse mezi prstama, aby vznikla jemna drobenka
    pridame
    1 Vejce a 1 az 2 polevkove lzice vody (podle velikosti vajicka - velike vejce 1 lzice, male 2 lzice

    vypracujeme testo, ktere dame do lednicky nejmene na 1/2 hodiny vychladit

    vyvalime do kruhu na velikost dna dortove formy, vlozime do vymazane a moukou vysypane formy
    a povrchne propichame vydlickou (aby se testo nenadmulo pri peceni)

    Makove testo:

    Prisady
    200 g masla
    200 g cukru
    1 vanilkovy cukr
    1/4 lzicky skorice
    8 vajec
    spetku soli
    250 g hotove makove smesi ze sacku
    200 g mletych liskovych orisku
    Postup:

    200 g mekkeho masla
    50g cukru
    1 vanilkovy cukr
    1/4 kavove lzicky skorice
    vyslehame do peny
    postupne pridavame 8 zloutku dobre vyslehame

    z 8 bilku spetky soli a 150 g cukru uslehame velmi tuhy snih

    na naslehane maslo s vejci atd dame polovinu snehu, polovinu makove smesi, polovinu orisku
    opatrne zamichame
    a nakonec pridame druhou polovinu a znovu opatrne vmichame.
    Dame do formy, ve ktere mame na dne krehke testo
    peceme ve na 170°C vyhrate troube asi hodinu.
    Vychladnout nechame ve forme.

  • #2
    Uli, tak mák chlapi můžou, to bych měla taky zkusit. Ivana M
    Ivana M

    Comment


    • #3
      To vypadá mo dobře, já a syn máme rádi makové věci.Tak to někdy vyzkouším a podám zprávu.
      Já tedy používám jen mák, který si melu sama, ale vím, že v obchodech je k dostání mletý a snad i nějaká maková nádivka, ale to nevím určitě. To jen tak, jak koukám po regálech, tak mi utkvělo v hlavě, že jsem něco zahlédla.
      Jinak je tu k dostání skoro všechno co v Německu. Vím že po revoluci jsme jezdívali společně od spořitelny, kde jsem byla zaměstnaná na zájezdy a vozili jsme si některé potraviny. Pak se tu postavila spousta supermarketů a tak se většina věci objevuje i tu.Jediné co mi tu chybí je Goldsaft, Zuckerrübensirup.
      Tady jsem ho nikde neviděla. Naposledy jsem si ho přivezla předloni z Německa.Když jsem byla v Domažlicích na dovolené s bratrem a švagrovou, tak jsme si udělali výlet .Ale už mi dochází.
      Já ho používám na bramborové placky z vařených brambor, nebo do medovníku.
      Kdysi dávno, si ho lidi vařívali doma sami. Můj tatínek ho měl moc rád, jak jsme se někde vyskytovali, kde se sklízela řepa, tak vždycky se nějaká našla, která spadla z auta, máma ho dělávala, ale je to hrozná práce.
      Ale nevím o tom, že by se to u nás vyrábělo.
      HankaP

      Comment


      • #4
        Uli, prosím tě, nevíš, co všechno je v té makové směsi? Mělo by to být na pytlíku napsané. Tady se dají sehnat různé druhy, od mletého máku po různě upravené nádivky. Taky budu muset lískové oříšky nahradit vlašskými, aby to mohla jíst dcera, ale jistě to bude dobré i tak.
        Blanka

        Comment


        • #5
          blanko

          ve smesi je obsazeno

          mak
          cukr
          voda
          modifikovany skrob
          gelirovaci prostredek pektin
          citronova kyselina
          a konservacni prostredek

          Konsistenci ta smes ma jako tuha pasta

          Comment


          • #6
            Uli, děkuji moc za rychlou odpověď, nějak se s tím poperu. Možná bude stačit, když ho upravím jako na nádivku do buchet nebo závinu.
            Blanka

            Comment


            • #7
              Blani, pak dej vedet, diky. M.
              Marie z Moravy

              Comment


              • #8
                Uli,mák můžem, tak to určitě vyzkouším.
                HaniP, ten sirup měli kdys v prodejnách zdravé výživy, mamka dělávala takové placičky polité tímto sirupem, mě to ale nechutnalo. Tchýně zase dávala do vánoční sladké omáčky.
                Renata

                Comment

                Pracuji...
                X