0,5 l mléka
10 polévkových lžic oleje
2 lžíce medu
2 vejce
0,5 kg polohrubé mouky
20 dkg cukru
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek do perníku (20g)
sůl
sekané vlašské ořechy
rozinky
na vymazání plechu máslo nebo tuk na pečení, hrubou mouku
na ozdobu marmeládu, čokoládu, kokos, ořechy,...
Smícháme mouku, kypř. prášek do perníku, sůl a cukry. Ohřejeme mléko s medem, přidáme olej a po schladnutí i vejce, zamícháme, nalijeme to k mouce, dobře promícháme, vmícháme sekané ořechy a rozinky (ty je lepší nejprve promísit s trochou hrubé mouky), těsto nalijeme na plech a upečeme (perník je narůžovělý). Pečeme při teplotě 150 - 160°C. Během pečení perník lehce vlažíme vodou, aby nepraskal.
Pokud někdo nesmí ořechy, může dát slunečnicová semínka, ta však nesekáme, je to velmi dobré!
Základní předpis je z obalu od kypřicího prášku do perníku od Vitany. Vyzkoušeno, je to dobré!
10 polévkových lžic oleje
2 lžíce medu
2 vejce
0,5 kg polohrubé mouky
20 dkg cukru
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek do perníku (20g)
sůl
sekané vlašské ořechy
rozinky
na vymazání plechu máslo nebo tuk na pečení, hrubou mouku
na ozdobu marmeládu, čokoládu, kokos, ořechy,...
Smícháme mouku, kypř. prášek do perníku, sůl a cukry. Ohřejeme mléko s medem, přidáme olej a po schladnutí i vejce, zamícháme, nalijeme to k mouce, dobře promícháme, vmícháme sekané ořechy a rozinky (ty je lepší nejprve promísit s trochou hrubé mouky), těsto nalijeme na plech a upečeme (perník je narůžovělý). Pečeme při teplotě 150 - 160°C. Během pečení perník lehce vlažíme vodou, aby nepraskal.
Pokud někdo nesmí ořechy, může dát slunečnicová semínka, ta však nesekáme, je to velmi dobré!
Základní předpis je z obalu od kypřicího prášku do perníku od Vitany. Vyzkoušeno, je to dobré!