1kg hladké mouky
40dkg tuku
10dkg cukru2 vejce
3žloutky
4dkg droždí-kostička
1/8l mléka
lžička soli
25dkg mouky zpracujeme na vále s tukem a dáme do chladna odpočinout.Ostatní suroviny zpracujeme v míse na vláčné těsto(jako kynuté)a necháme jej v teple asi hodinku vykynout.Než budeme kynuté těsto zpracovávat s tukovým,dáme ho na chvíli do studena,aby nám z těsta mastného nepropouštěl tuk.Kynuté těsto pak rozválíme v plát,tukové v plát o polovinu menší a založíme ho do těsta kynutého jako do desek.V okrajích kynuté těsto dobře přitiskneme.Rozválíme válečkem,pak přeložíme na třikrát (šířku i délku) jako máslové těsto lístkové a dáme na hodinu odpočinout.Potom těsto ještě jednou rozválíme,složíme jako předešlé a necháme ještě půl hodiny odpočinout.Nakonec vyválíme v plát a tvoříme např.:hřebeny,šneky,závin...Pozn..přikládám foto k inspiraci tvarů,ze staré kuchařky-tudíž je nebarevná.K tomu ještě postup skládání těsta -stejné jako u lístkového.
40dkg tuku
10dkg cukru2 vejce
3žloutky
4dkg droždí-kostička
1/8l mléka
lžička soli
25dkg mouky zpracujeme na vále s tukem a dáme do chladna odpočinout.Ostatní suroviny zpracujeme v míse na vláčné těsto(jako kynuté)a necháme jej v teple asi hodinku vykynout.Než budeme kynuté těsto zpracovávat s tukovým,dáme ho na chvíli do studena,aby nám z těsta mastného nepropouštěl tuk.Kynuté těsto pak rozválíme v plát,tukové v plát o polovinu menší a založíme ho do těsta kynutého jako do desek.V okrajích kynuté těsto dobře přitiskneme.Rozválíme válečkem,pak přeložíme na třikrát (šířku i délku) jako máslové těsto lístkové a dáme na hodinu odpočinout.Potom těsto ještě jednou rozválíme,složíme jako předešlé a necháme ještě půl hodiny odpočinout.Nakonec vyválíme v plát a tvoříme např.:hřebeny,šneky,závin...Pozn..přikládám foto k inspiraci tvarů,ze staré kuchařky-tudíž je nebarevná.K tomu ještě postup skládání těsta -stejné jako u lístkového.
Comment