Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Hlávkové smetanové zelí

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Hlávkové smetanové zelí

    HLÁVKOVÉ SMETANOVÉ ZELÍ

    Potřebujeme:

    1 hlávku bílého zelí
    smetanu - nejlépe víceprocentní 40 %
    hladkou mouku
    máslo
    cibuli
    drcený kmín, sůl, pepř

    Postup:


    Zelí si nakrájíme na nudličky a dáme dusit s drceným kmínem do menšího množství horké vody až bude poloměkké. Dusíme odkryté. Scedíme a necháme okapat.
    Na másle si zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku do takové více růžové barvy (nešetřete na množství cibule, dá dobrou chuť) přidáme zelí a promícháme. Poté zalejeme smetanou, množství smetany podle množství zelí a podle toho, jak moc chceme zelí smetanové. Dala jsem na hlávku cca 1.90 kg celkem 600 ml smetany. Necháme při mírné teplotě smetanu vydusit do zhoustnutí a do úplného změknutí zelí. Těsně před koncem si ještě v trošce smetany rozmícháme 3 lžíce hladké mouky a vlijeme do zelí. A pak už pořád, pořád mícháme, až se mouka provaří, cca 10 minut a opepříme a osolíme. Vznikne takové kašovité zelí, jemně nasládlé, které je dobrou protiváhou sladkokyselého zelí a ochuceného masíčka.

    Dobrou chuť.
    ZDENY

  • #2
    Zdeny, musím konstatovat, že zelíčko je výborné. Já nemusím kysané a tohle podle mého gusta. Jen ty kalorie, ale jednou za čas to nevadí, že??????????????. Nedržela jsem se přesně receptu u postupu, přizpůsobila jsem si to pro sebe . Cibulku jsem dala na sádlo a nechala zrůžovět. A do té cibulky jsem dala dusit zelí, jsem na to takto zvyklá. Dusila jsem, ale zelí moc šťávy nepustilo, tak jsem po kapkách podlívala vodou. Pak jsem přidala trošku hladký mouky, promíchala a pak zalila tou šlehajdou. A zase míchala. Myslím, že na chuti by se nemělo nic změnit. Kdo má rád smetanové, tak si určitě pochutná.
    Jana H.

    Comment


    • #3
      Jani H., tak to jsem ráda, že ti zelí chutnalo a určitě jednou za čas nebo i častěji nevadí, ona i radost z jídla je pro zdraví prospěšná Tímto zelím už jsem hodně lidí překvapila, protože ho vůbec neznali, dělám ho husté a mně ta jeho nasládlá chuť pěkně ladí s výrazněji ochuceným masem. Tradičně ho mám ke svatomartinské husičce, kdy je na talíři kysané červené zelí a k tomu i toto smetanové, ňam.
      ZDENY

      Comment


      • #4
        Právě ho poprvé vařím, tak se těším na chuť, mám ráda smetanové věci.
        Potom případně dodám fotku.
        anina s.

        Comment


        • #5

          Zdeny, je to VYNIKAJÍCÍ.
          Jím to zatím s vařenými brambory, měla jsem smetanu 33%.


          Click image for larger version

Name:	smetanové hlávkové zelí.jpg
Views:	2
Size:	101.9 KB
ID:	144026
          anina s.

          Comment


          • #6
            Jani s., tak to mám radost, že zelí chutnalo , jako příloha jde ledacos, vař. brambory, bramborové noky i klasický knedlík, každý podle chuti
            ZDENY

            Comment

            Pracuji...
            X