Na 6 porcí:
500 g cizrny, namočené 12-36 hod ve studené vodě (nevadí, když začne klíčit, naopak, jenom musíme nejméně 1 x vyměnit vodu, zejména, když je teplo)
2 větší mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
1 větší cibule
pepř mletý dle chuti
2 malé sušené chilli papričky
2 větvičky rozmarýnu (kdo nemá rád může použít majoránku, oregano apod.)
3 stroužky česneku
3 zralá oloupaná rajčata (já jsem dala sušená a v oleji)
několik lístků špenátu (mangold)
5 lžic oliv.oleje
12 plátků bílého chleba (veky, bagety..)
Z předem namočené cizrny vodu slít, dáme do větší nádoby,
přidáme očištěnou a na větší kusy nakrájenou mrkev, celer, cibuli.
Přidáme cca 3 l vody a přivedeme k varu.
Cizrnu vaříme odkrytou mírným varem hodně do měkka alespoň jednu hodinu, sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu.
Vodu solíme většinou až v polovině doby varu nebo ještě lépe na závěr, opepříme.
Pokud nemáte rádi slupky, uvařenou cizrnu zcedíme,tekutinu uchováme ! a zalijeme ledovou vodou (třeba několikrát).
Z ochlazené cizrny se slupky sloupnou a vyplavou na povrch, kde je snadno posbíráme sítkem.
Asi čtvrtinu cizrny dáme stranou a 3/4 rozmixujeme společně s uvařenou zeleninou a vývarem, vrátíme do hrnce
a dolitím horké vody si upravíme polévku na požadovanou hustotu.
Na rozpálený olivový olej dáme osmahnout 2 stroužky česneku nakrájené nadrobno, až zavoní přidáme nasekaná rajčata, nebo pyré, nasekaný špenát.
Vložíme do polévky společně s větvičkami rozmarýnu a malou chilli papričkou (já dávám dvě) povařte cca 10 minut, vyjmeme rozmarýn, dochutíme.
Na oleji (nebo v toustovači, na grilu) osmahneme plátky veky, které z jedné strany potřeme česnekem.
Při servírování vkládáme do talíře celou vařenou cizrnu, kterou jsme si dali stranou. Kdo má rád navrch zakápne extra panenským oliv. olejem.
Dobrou chuť.
500 g cizrny, namočené 12-36 hod ve studené vodě (nevadí, když začne klíčit, naopak, jenom musíme nejméně 1 x vyměnit vodu, zejména, když je teplo)
2 větší mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
1 větší cibule
pepř mletý dle chuti
2 malé sušené chilli papričky
2 větvičky rozmarýnu (kdo nemá rád může použít majoránku, oregano apod.)
3 stroužky česneku
3 zralá oloupaná rajčata (já jsem dala sušená a v oleji)
několik lístků špenátu (mangold)
5 lžic oliv.oleje
12 plátků bílého chleba (veky, bagety..)
Z předem namočené cizrny vodu slít, dáme do větší nádoby,
přidáme očištěnou a na větší kusy nakrájenou mrkev, celer, cibuli.
Přidáme cca 3 l vody a přivedeme k varu.
Cizrnu vaříme odkrytou mírným varem hodně do měkka alespoň jednu hodinu, sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu.
Vodu solíme většinou až v polovině doby varu nebo ještě lépe na závěr, opepříme.
Pokud nemáte rádi slupky, uvařenou cizrnu zcedíme,tekutinu uchováme ! a zalijeme ledovou vodou (třeba několikrát).
Z ochlazené cizrny se slupky sloupnou a vyplavou na povrch, kde je snadno posbíráme sítkem.
Asi čtvrtinu cizrny dáme stranou a 3/4 rozmixujeme společně s uvařenou zeleninou a vývarem, vrátíme do hrnce
a dolitím horké vody si upravíme polévku na požadovanou hustotu.
Na rozpálený olivový olej dáme osmahnout 2 stroužky česneku nakrájené nadrobno, až zavoní přidáme nasekaná rajčata, nebo pyré, nasekaný špenát.
Vložíme do polévky společně s větvičkami rozmarýnu a malou chilli papričkou (já dávám dvě) povařte cca 10 minut, vyjmeme rozmarýn, dochutíme.
Na oleji (nebo v toustovači, na grilu) osmahneme plátky veky, které z jedné strany potřeme česnekem.
Při servírování vkládáme do talíře celou vařenou cizrnu, kterou jsme si dali stranou. Kdo má rád navrch zakápne extra panenským oliv. olejem.
Dobrou chuť.
Comment