Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Kaldoun

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Kaldoun

    drůbeží kostry, krky, křídla, žaludky, srdce (co máme), 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 2 bobkové listy, nové koření a celý pepř
    na knedlíčky : játra, vajíčko, máslo, strouhanka, sůl, česnek, majoránka
    na jíšku: lžíce másla, lžíce sádla a 2 lžíce hl. mouky (rovné lžíce)
    1 malý nebo část většího květáku
    Postup

    Droby a koření vložíme do studené osolené vody a vaříme na mírném ohni asi 1/2 hod.,
    přidáme zeleninu a vaříme další 1/2 hodinu.
    Vývar přecedíme, obrané maso z kostí a vnitřnosti pokrájíme na kousky.
    Zatím co se vaří vývar si připravíme z umletých nebo naškrábaných jater, vajíčka, másla, strouhanky, soli, česneku, špetky pepře a majoránky játrové knedlíčky.
    Umícháme světlejší jíšku, kterou naředíme částí prochladlého vývaru a 20 minut provaříme.

    Zbylý vývar přivedeme do varu, smícháme se zahuštěnou částí. Do zahuštěné polévky pak zavaříme játrové knedlíčky , na malé růžičky rozebraný květák, povaříme a nakonec vložíme pokrájené maso a kdo má rád i mrkev, dochutíme solí nebo polévkovým kořením,
    někdo dává muškátový květ.
    Když tu mám děti zavářím do polévky i široké nudle.

    Zdobíme zelenou petrželkou, najemno nakrájeným pórkem apod.






    Attached Files
    Alena J

  • #2
    Alenko, to je zajímavý recept - do vývaru zavařit jíšku.. a líbí se mi i název. Neznala jsem. Bude chuťově taková silná, a jak je vidět i podle komentářů, cos připojila, tak 100 lidí 100 podob polévek.
    Díky za tip.

    ZDENY
    Last edited by ZDENY; 13.03.2011, 20:08.
    ZDENY

    Comment


    • #3
      Alenko , u nás se tato polévka vaří jako slavnostní a je velice oblíbená.Vařím ji z husích, kachních nebo krůtích drůbků.Dělám máslovou jíšku a jako zavářku "Maliny".Kousky nudlového těsta se tvarují přes takové udělátko, které se už dnes nevyrábí.Mladší generace to učíme přes obrácený cedník.Kořením pepřem , muškátovým květem a hodně zelené petrželky.Vařím v největším hrnci.
      Mirka
      Šová Mirka

      Comment

      Pracuji...
      X