Potřebujeme : chřest čerstvý, mražený nebo konzervovaný
zeleninový nebo drůbeží vývar
lžíci másla
lžíci hladké mouky
špetku nastrouhaného muškátového oříšku, sůl
šlehačku
Postup: Čerstvý chřest ( používám raději bílý než zelený) hodně oloupeme a úplně odkrojíme alespoň 3 cm od konce. Mražený a konzervovaný podle mé zkušenosti nemusíme vůbec loupat. Můžeme si i pro ozdobení odkrojit pár hlaviček chřestu a ty zvlášť uvařit, kdy je vložíme do vroucí osolené vody a jen chvíli povaříme.
Stonky chřestu nakrájíme na menší dílky, zalijeme vývarem (z konzervovaného přidávám i nálev) a vaříme do měkka – je to chvilička. Rozmixujeme a pokud jsme použili čerstvý chřest, tak ještě i propasírujeme, ať nám nezůstanou ve vývaru vlákna.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme šlehačkou a mírně vychladlou ji vmícháme do vývaru s chřestem. Provaříme a ještě jednou vše rozmixujeme. Dochutíme solí a muškátovým oříškem – toho jen trošku, ať nepotlačí jemnou chuť chřestu.
Na ozdobu slijeme trošku vývaru + přidáme 4 lžíce šlehačky a vyšleháme hustší pěnu, kterou dáme spolu s hlavičkami chřestu na polévku v talíři.
Dobrou chuť.
ZDENY
Comment