Potřebujeme: 3 větší cukety
máslo, olej
2 l zeleninový vývar
2 menší cibule
5 stroužků česneku ( lze použít i česnek naložený v soli )
mléko nebo smetanu, sůl ( se solí opatrně pokud použijeme česnekovou pastu)
Postup: Cukety oloupeme a nahrubo nastrouháme. V hrnci na směsi oleje a másla zpěníme drobně nakrájenou cibulku, po chvíli přidáme rozmačkaný česnek a necháme ho rozvonět. Pak přidáme nastrouhanou cuketu , tu také orestujeme a počkáme , jak pustí vodu. Pak zalijeme horkým vývarem, množství podle toho, kolik pustily cukety vody a jak chceme hustou polévku. Necháme nezakryté projít varem a je hotovo. Česnek nijak jemnou chuť cukety nepotlačuje, pouze ji příjemně zvýrazní. Osolíme podle chuti. Pro zjemnění lze přidat trošku mléka či smetany. K polévce jsou i dobré v troubě nasucho opečené rohlíky.
Dobrou chuť.
ZDENY