500 g nakr.čerstvých hub, 250 g kořenové zeleniny, 6 brambor, 1 stř. velká cibule, 1 lžíce sádla, 4 ks celý pepř, 2 ks nové koření, 1 bobk.list, sůl, drc.kmín, 1smetana, 2 lžíce hl.mouky, 1/2 l vývaru, vejce dle počtu strávníků, na dochucení ocet, kopr, ml. pepř.
Na sádle osmahneme nadrobno nakr. cibuli a po chvilce najemno nakr. koř. zeleninu, zalijeme 1 l vody, přidáme houby, nakr. brambory, koření, vývar.
Povaříme cca 25 minut, zahustíme moukou rozkvedlanou ve smetaně a necháme ještě 15 minut provařit. Dochutíme octem, solí, pepřem příp. nasekaným koprem.
Čerstvá vejce zlehka spustíme do polévky (třeba z naběračky nebo šálku), necháme 3 minuty mírně povařit a v odstavené polévce 5 minut nechat dojít. Žloutky mají být poloměkké.
Někdy vařím vejce zvlášť ve vodě okyselené octem, když potřebuji 8 - 10 vajec, špatně se v polévce loví.
Bílek lžící nebo vidličkou jakoby přetáhneme přes žloutek.
Na sádle osmahneme nadrobno nakr. cibuli a po chvilce najemno nakr. koř. zeleninu, zalijeme 1 l vody, přidáme houby, nakr. brambory, koření, vývar.
Povaříme cca 25 minut, zahustíme moukou rozkvedlanou ve smetaně a necháme ještě 15 minut provařit. Dochutíme octem, solí, pepřem příp. nasekaným koprem.
Čerstvá vejce zlehka spustíme do polévky (třeba z naběračky nebo šálku), necháme 3 minuty mírně povařit a v odstavené polévce 5 minut nechat dojít. Žloutky mají být poloměkké.
Někdy vařím vejce zvlášť ve vodě okyselené octem, když potřebuji 8 - 10 vajec, špatně se v polévce loví.
Bílek lžící nebo vidličkou jakoby přetáhneme přes žloutek.
Comment