Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Dršťková polévka podle mých rodičů

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Dršťková polévka podle mých rodičů

    Dršťky
    Vepřové kosti
    Játra - vepřové, kuřecí
    Cibule, česnek
    Koření - pepř, sůl, majoránka, paprika sladká i pálivá, vývar nebo masox
    Napřed dám vařit dršťky , záleží na tom, jaké koupíte. Buď od známého řezníka pěkné, bilučké - ty jsou nejlepší, ale vytratily se. Ty se pak mosí kartáčem odrhnút se solí a třikrát nechat přejít varem, pokaždé oprat znovu a pak teprve ve čtvrté vodě vařit. Nejlépe v tlakáči. Nebo předvařené z obchodu, ty už jen jednou a dát vařit. Do druhého hrnce dám vařit vepřové kosti na vývar. Dám do vody jen kosti, sůl,pepř,vegetu a nechám vařit. Mezitím si udělám z játer knedlíčky, já dělám z drůbežích. úplně stačí a jsou levnější. Ono ta dršťková už je dnes docela drahá záležitost. Uvařené dršťky nakrájím na kousky. Z uvařeného vývaru vytáhnu uvařené kosti. Do této polívky dám zbylé koření, tzn. papriku,sladkou nebo pálivou, jak kdo má rád, opatrně dosolím, česnek. Vznikne klasická gulášová polévka, do které zavařím ty knedlíčky. Až ji mám hotovou, udělám zlatou zásmažku, kterou polívku zahustím.Zahušťuji trošku víc, než třeba bramboračku nebo klasickou zasmaženou polívku. Mosí být trošku hustější. Přidám nakrájené dršťky a na závěr majoránku. A to je celé. Vypadá to složitě, ale není. Jen se musí dodržet přesně ten postup, protože když dáte dřív třeba dršťky, budou se připalovat a rozvaří se. Když brzy zahustíte, bude se polévka připalovat. Proto to musí být v tomto pořadí. Vývar já dávám navíc proto, že u nás je velmi oblíbená a děláme ji i z pěti kil drštěk. Takže je třeba i šest aji osum litrů polévky. Když žlili moji rodiče, tak se toho hodně snědlo, ale i hopdně rozdalo, protože když ji vařili, tak všichni známí se slezli, jakoby to "tušili". Navíc ji naši za mlada dokázali snídat, obědvat i večeřet. Dnes jsme už s mojim sami s dětma, ale i tak se hodně sní a zbytek dám do mražáku. Kluk s mojím ji milují a tak na ni stále pak chodí. A když se nechce vařit nebo není čas, tak z toho mražáku bodne. A pak stačí jako druhé jídlo cokoliv. Ona je s rohlíkem velmi sytá a vlastně to všem pak stačí. A ty uvařené kosti pak upotřebíte buď na samostatný oběd nebo je tam někdy i oberu. Jak kdy. Podle toho kolik jí mám, kolik je drštěk a knedlíčků.Dobrou chuť přeje Scarlet.


    ----------------------------------------------------------------------------

    Život připomíná Damoklovu hostinu; meč stále visí.
    Voltaire
Pracuji...
X