Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Utopený květák

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Utopený květák

    Utopený květák

    Ingredience

    1 kg květáku,
    3 červené cibule (asi 320 gr),
    30 gr ančoviček v oleji (dá se použít i pasta z ančoviček),
    150 gr grana padana (podobný parmazánu), ale můžete použít sýr Gran Moravia,
    100 gr olivového oleje (panenského),
    1 sklenice červeného vína (asi 1,5 dcl),
    sůl a pepř.

    Postup
    í
    Do kastrolu (22 cm) dáme jednu vrstvu květákových růžiček (já je ještě rozkrájím, aby byly menší), na to 1 cibuli nakrájenou na plátky, 1/3 okapaných ančoviček, 1/3 sýra nastrouhaného na hrubém struhadle, sůl, pepř. Pokračujeme stejně další dvě vrstvy.
    Zapomněla jsem napsat, že ten květák omyjeme, ale neokapeme. Potřebujeme totiž trochu vody, aby se tvořila v kastrolu pára.
    Když je všechno připravené, zalijeme zvrchu olejem, přikryjeme pokličkou, dáme na oheň a necháme „táhnout“ na slabém plameni bez otvírání asi 30–40 minut.
    Můžeme když tak zatřepat kastrolem, ale pokud možno neotvírat a hlavně nemíchat!
    Po 30ti minutách zalijeme vínem, přikryjeme a znovu necháme „táhnout“ ještě asi hodinu.
    Potom se podívejte, zda je květák měkký. Kdyby tam bylo ještě hodně tekutiny, vařte dál, odklopené, aby se vyvařila. Nakonec vše opatrně promíchám.
    Pochopitelně kastrol musí mít silné dno a dobře těsnící pokličku. Jinak by tekutiny rychle vyprchaly a květák by se připálil.
    Je to velmi dobrá zeleninová příloha.
    Attached Files
    Last edited by Sonia; 19.01.2011, 19:14.
    Soňa

  • #2
    Soni výborný nápad, možná to takto sní i můj muž, ten květák nemusí. Víno jej bude lákat
    Renata

    Comment

    Pracuji...
    X