Utopený květák
Ingredience
1 kg květáku,
3 červené cibule (asi 320 gr),
30 gr ančoviček v oleji (dá se použít i pasta z ančoviček),
150 gr grana padana (podobný parmazánu), ale můžete použít sýr Gran Moravia,
100 gr olivového oleje (panenského),
1 sklenice červeného vína (asi 1,5 dcl),
sůl a pepř.
Postup
í
Do kastrolu (22 cm) dáme jednu vrstvu květákových růžiček (já je ještě rozkrájím, aby byly menší), na to 1 cibuli nakrájenou na plátky, 1/3 okapaných ančoviček, 1/3 sýra nastrouhaného na hrubém struhadle, sůl, pepř. Pokračujeme stejně další dvě vrstvy.
Zapomněla jsem napsat, že ten květák omyjeme, ale neokapeme. Potřebujeme totiž trochu vody, aby se tvořila v kastrolu pára.
Když je všechno připravené, zalijeme zvrchu olejem, přikryjeme pokličkou, dáme na oheň a necháme „táhnout“ na slabém plameni bez otvírání asi 30–40 minut.
Můžeme když tak zatřepat kastrolem, ale pokud možno neotvírat a hlavně nemíchat!
Po 30ti minutách zalijeme vínem, přikryjeme a znovu necháme „táhnout“ ještě asi hodinu.
Potom se podívejte, zda je květák měkký. Kdyby tam bylo ještě hodně tekutiny, vařte dál, odklopené, aby se vyvařila. Nakonec vše opatrně promíchám.
Pochopitelně kastrol musí mít silné dno a dobře těsnící pokličku. Jinak by tekutiny rychle vyprchaly a květák by se připálil.
Je to velmi dobrá zeleninová příloha.
Ingredience
1 kg květáku,
3 červené cibule (asi 320 gr),
30 gr ančoviček v oleji (dá se použít i pasta z ančoviček),
150 gr grana padana (podobný parmazánu), ale můžete použít sýr Gran Moravia,
100 gr olivového oleje (panenského),
1 sklenice červeného vína (asi 1,5 dcl),
sůl a pepř.
Postup
í
Do kastrolu (22 cm) dáme jednu vrstvu květákových růžiček (já je ještě rozkrájím, aby byly menší), na to 1 cibuli nakrájenou na plátky, 1/3 okapaných ančoviček, 1/3 sýra nastrouhaného na hrubém struhadle, sůl, pepř. Pokračujeme stejně další dvě vrstvy.
Zapomněla jsem napsat, že ten květák omyjeme, ale neokapeme. Potřebujeme totiž trochu vody, aby se tvořila v kastrolu pára.
Když je všechno připravené, zalijeme zvrchu olejem, přikryjeme pokličkou, dáme na oheň a necháme „táhnout“ na slabém plameni bez otvírání asi 30–40 minut.
Můžeme když tak zatřepat kastrolem, ale pokud možno neotvírat a hlavně nemíchat!
Po 30ti minutách zalijeme vínem, přikryjeme a znovu necháme „táhnout“ ještě asi hodinu.
Potom se podívejte, zda je květák měkký. Kdyby tam bylo ještě hodně tekutiny, vařte dál, odklopené, aby se vyvařila. Nakonec vše opatrně promíchám.
Pochopitelně kastrol musí mít silné dno a dobře těsnící pokličku. Jinak by tekutiny rychle vyprchaly a květák by se připálil.
Je to velmi dobrá zeleninová příloha.
Comment