Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Balené zelí

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Balené zelí

    Na přání Janiny:

    1 větší hlávka čerstvého zelí
    1 kg vepřového mletého masa
    1 kg rýže
    rajský protlak
    kečup
    červená paprika v prášku
    sůl
    já dávám navíc podravku
    a ďábelské koření
    Můžete nejdříve zkusit udělat z poloviční dávky!!!

    Do velkého hrnce s vařící vodou dám hlávku zelí a pomalu vařím až jednotlivé listy změknou, tak je postupně odděluji. Nejprve ovšem musím střed /košťál/ vyříznout, aby se listy pěkně oddělovaly. Musí být natolik měkké aby se s nimi dalo dobře pracovat. Takže pokud se už listy dají jednotlivě oddělit, tak si hlávku opatrně z toho hrnce přenesu na dřevěnou podložku a pár listů, které jdou oddělat a jsou změklé, vláčné oddělím a hlávku znovu vrátím zpět do hrnce.

    Předtím už jsem si připravila vypranou rýži, kterou jsem osolila a smíchala s mletým masem, přidala jsem tam tak lžíci podravky, červenou papriku, ďábelské koření. Dobře promíchat aby vznikla taková směs, kterou lžící kladu do jednotlivých změklých listů a vytvořím z toho balíček, tak aby se to nesypalo ven. Nic nesvazuji. Do předem připraveného kastrolu, nebo pekáče pomazaného sádlem potom kladu tyto jednotlivé balíčka, přeloženou částí dolů. Jo a na dno tohoto pekáče se mohou dát buď kosti, nebo rozkrájet ten košťál aby se to nepřipalovalo. Dám těch balíčků asi tak do 3/4 a zaliji to zálivkou. Dát to buď na plotnu, nebo do trouby pozvolna péct. Většiniou to vařím na plotně, nebo plynu.

    Zálivka se udělá z rajského protlaku, soli, kečupu, červené papriky a ďábelského koření. Já ji raději chutnám aby byla pikantní. Pozor na sůl, ta už všude je. Musí se jí udělat tolik aby se mohla postupně přidávat, jakmile se to odpaří, aby byly balíčky pořád v té zálivce.

    Líp to neumím popsat. Muž si nedávno přál udělat zelí, tak potom znovu popíši pokud jsem něco nezapomněla.
    Last edited by Jindra; 17.05.2010, 22:56.


  • #2
    Jindro, děkuju !
    anina s.

    Comment

    Pracuji...
    X