Treska po siciliánsku
(„Baccalà alla siciliana“, jak ji dělala moje tchýně)
- Treska asi 500 g (solená sušená a pak máčená asi 2-3 dny ve vodě, která se několikrát denně vyměňuje),
- PL kaparů (naložených v soli a pak „vymáchaných“),
- hrst rozinek (nemáčím, nacůcnou se až v omáčce, vařením),
- asi 20 černých vypeckovaných oliv,
- 2 velké stroužky česneku,
- velkou hrst zelené petrželky,
- rajský protlak asi 150 ml (ten, co prodávají v lahvích, tekutý),
- máslo na osmažení ryby,
- pepř,
- mouku na obalení ryby.
1 - Nejprve si nakrájím rybu na větší špalky, obalím v mouce a osmahnu ze všech stran na másle.
2 - Poté rybu vyndám a v témže másle osmahnu nasekanou směs z petrželky a česneku.
3 - Pak tam přidám rajský protlak (přidám i trochu vody, aby se omáčka nevysušila vařením) a plnou hrst rozinek. Opepřím, ale nesolím, ryba je dost slaná a kapary, i když je vymáchám, zůstávají slané.
4 - Povařím chvíli a přidám kapary, olivy a osmaženou rybu. To vše nechám probublávat dalších 10 minut, aby se chutě spojily. Pokud je omáčka příliš hustá, přidám ještě trochu vody.
Jestliže budete připravovat tento recept s treskou čerstvou, musíte použít zřejmě sůl, ale určitě to bude taky dobré.
(„Baccalà alla siciliana“, jak ji dělala moje tchýně)
- Treska asi 500 g (solená sušená a pak máčená asi 2-3 dny ve vodě, která se několikrát denně vyměňuje),
- PL kaparů (naložených v soli a pak „vymáchaných“),
- hrst rozinek (nemáčím, nacůcnou se až v omáčce, vařením),
- asi 20 černých vypeckovaných oliv,
- 2 velké stroužky česneku,
- velkou hrst zelené petrželky,
- rajský protlak asi 150 ml (ten, co prodávají v lahvích, tekutý),
- máslo na osmažení ryby,
- pepř,
- mouku na obalení ryby.
1 - Nejprve si nakrájím rybu na větší špalky, obalím v mouce a osmahnu ze všech stran na másle.
2 - Poté rybu vyndám a v témže másle osmahnu nasekanou směs z petrželky a česneku.
3 - Pak tam přidám rajský protlak (přidám i trochu vody, aby se omáčka nevysušila vařením) a plnou hrst rozinek. Opepřím, ale nesolím, ryba je dost slaná a kapary, i když je vymáchám, zůstávají slané.
4 - Povařím chvíli a přidám kapary, olivy a osmaženou rybu. To vše nechám probublávat dalších 10 minut, aby se chutě spojily. Pokud je omáčka příliš hustá, přidám ještě trochu vody.
Jestliže budete připravovat tento recept s treskou čerstvou, musíte použít zřejmě sůl, ale určitě to bude taky dobré.