Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Pečená štika plněná zeleninou

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Pečená štika plněná zeleninou

    Vykuchanou, šupin a žaber zbavenou štiku omyjeme, osušíme, příčnými řezy několikrát mělce nařízneme. Potřeme solící směsí a česnekem zevnitř i zvenčí.
    Do solící směsi míchám: sůl, mleté bílé hořčičné semínko, kurkuma, chilli, pepř, sušený kopr a petrželku nebo pažitku.
    Nasolenou rybu necháme cca 2 hodiny odležet.
    Na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninou (celer, mrkev, petržel), cibulí a slaninou (od každého přibližně stejné množství=5 dílů)
    naplníme rybě dutinu břišní, NEPĚCHOVAT ! a zašijeme nebo převážeme kuchyňským provázkem. Zapékací mísu nebo plech vymažeme olivovým olejem, štiku vložíme hřbetem nahoru.
    Já jí dávám natěsno, ale pokud budete mít třeba šikmo na plechu, musíte podložit špejlemi (já podkládám plátky slaniny i z boku, aby se mi nepřipekla).
    Aby držela hřbetem nahoru dávají se ze stran dřevěné špalíčky.
    Zbylou zeleninu přidám do pečící nádoby a přikrytou (poklicí nebo alobalem) pečeme 30-40 minut.
    Během pečení podléváme bílým vínem nebo vodou, ke konci přidáme máslo a bez poklice dopečeme cca 20 minut.
    Před konzumací vykostím tak, že nožem nebo vidličkou oddělím opatrně od hřbetu masíčko na obě strany, tím se odkryje horní polovina štiky až ke kostře.
    Zatáhneme za hlavu směrem nahoru a oddělíme kostru od masa.
    Podáváme s opečeným bramborem nebo br.kaší a zeleninou, ke každé porci osminku citronu.
    Attached Files
    Last edited by Alena Jankova; 29.11.2011, 18:39.
    Alena J
Pracuji...
X