Asi tak 1/2kg sušených švestek, menší celer, mrkev, cibule, celý pepř asi 8 kuliček, nové koření 5 kuliček, 1-2 bobkové listy, špetku mletého zázvoru, špetku tymiánu, 10 dkg rozinek, 10 dkg mandlí, fíky, strouhaný perník na zahuštění a karamel asi z 15-20 dkg másla a cukru.
Uvaří se švestky vypeckují a trochu pošťouchají. V menším hrnku se uvaří kořenová zelenina s kořením. Do většího hrnce ve kterém chceme mít omáčku se udělá karamel, kdo má syrob, může ho použít místo karamelu, pak se zalije vodou přidají se rozinky, mandle, fíky a když se vše povařilo, přidají se švestky s částí vody z těch švestek a taky pár pecek pro chuť a vývar ze zeleniny a koření. Nakonec se vše zavaří strouhaným perníkem. Tato omáčka se jí studená, někdo si k ní bere vánočku, ale není potřeba, je dost hustá.
Uvaří se švestky vypeckují a trochu pošťouchají. V menším hrnku se uvaří kořenová zelenina s kořením. Do většího hrnce ve kterém chceme mít omáčku se udělá karamel, kdo má syrob, může ho použít místo karamelu, pak se zalije vodou přidají se rozinky, mandle, fíky a když se vše povařilo, přidají se švestky s částí vody z těch švestek a taky pár pecek pro chuť a vývar ze zeleniny a koření. Nakonec se vše zavaří strouhaným perníkem. Tato omáčka se jí studená, někdo si k ní bere vánočku, ale není potřeba, je dost hustá.
Comment