500 gr hovězího mletého masa
1 cibule (pokud možno červená)
1 menší mrkev
1 kousek celeru (já používám bulvu, Italové řapíkatý)
1 stroužek česneku
hrst sušených předem namočených hub
1 dl rajského protlaku (asi půl skleničky)
1 PL koňaku
200-250 ml červeného vína
trochu nastrouhaného muškátového oříšku
mletý pepř
sůl
olivový olej
vývar nebo vodu
Mrkev a celer nastrouháme na jemno, přidáme česnek a cibuli nakrájenou na drobno a smažíme na oleji. Potom přidáme mleté maso a za stálého mícháni (aby nezůstalo slepené)jej také osmažíme. Potom přidáme všechno koření, zastříkneme koňakem a když se vypaří, zalijeme červeným vínem. Až se odpaří i víno, přidáme rajský protlak, máčene houby i s jejich vodou. Jestliže je jí málo, přidáme také vývar, osolíme, přikryjeme poklicí a necháme „bublat“ pomaloučku na nejmenším hořáčku asi 2 hodiny. Omáčka nesmí být vodová. Když tak ji odkryjte, dokud se neodpaří.
Podává se s těstovinami a sype parmazánem.
Tato omáčka se používá spolu s bešamelovou omáčkou na zapékané těstoviny v troubě – Lasagne al forno
P.S. Když mám doma ještě horní část králíka (žebírka) a klobásu, tak to tam přidám. Králíka v tom trochu povařím, pak ho vykostím, nasekám na drobnější kousky a vrátím do omáčky. To aby se ty kostičky v omáčce neztratily. Je nepříjemné na ně narazit. Klobásu dávám italskou (salsiccia), ale docela určite se hodí i ta naše česká. Bohužel k ní mám daleko!
Dobrou chuť – ahoj všem.
1 cibule (pokud možno červená)
1 menší mrkev
1 kousek celeru (já používám bulvu, Italové řapíkatý)
1 stroužek česneku
hrst sušených předem namočených hub
1 dl rajského protlaku (asi půl skleničky)
1 PL koňaku
200-250 ml červeného vína
trochu nastrouhaného muškátového oříšku
mletý pepř
sůl
olivový olej
vývar nebo vodu
Mrkev a celer nastrouháme na jemno, přidáme česnek a cibuli nakrájenou na drobno a smažíme na oleji. Potom přidáme mleté maso a za stálého mícháni (aby nezůstalo slepené)jej také osmažíme. Potom přidáme všechno koření, zastříkneme koňakem a když se vypaří, zalijeme červeným vínem. Až se odpaří i víno, přidáme rajský protlak, máčene houby i s jejich vodou. Jestliže je jí málo, přidáme také vývar, osolíme, přikryjeme poklicí a necháme „bublat“ pomaloučku na nejmenším hořáčku asi 2 hodiny. Omáčka nesmí být vodová. Když tak ji odkryjte, dokud se neodpaří.
Podává se s těstovinami a sype parmazánem.
Tato omáčka se používá spolu s bešamelovou omáčkou na zapékané těstoviny v troubě – Lasagne al forno
P.S. Když mám doma ještě horní část králíka (žebírka) a klobásu, tak to tam přidám. Králíka v tom trochu povařím, pak ho vykostím, nasekám na drobnější kousky a vrátím do omáčky. To aby se ty kostičky v omáčce neztratily. Je nepříjemné na ně narazit. Klobásu dávám italskou (salsiccia), ale docela určite se hodí i ta naše česká. Bohužel k ní mám daleko!
Dobrou chuť – ahoj všem.
Comment