Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Ragú z mletého masa, se sušenými houbami

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Ragú z mletého masa, se sušenými houbami

    500 gr hovězího mletého masa
    1 cibule (pokud možno červená)
    1 menší mrkev
    1 kousek celeru (já používám bulvu, Italové řapíkatý)
    1 stroužek česneku
    hrst sušených předem namočených hub
    1 dl rajského protlaku (asi půl skleničky)
    1 PL koňaku
    200-250 ml červeného vína
    trochu nastrouhaného muškátového oříšku
    mletý pepř
    sůl
    olivový olej
    vývar nebo vodu

    Mrkev a celer nastrouháme na jemno, přidáme česnek a cibuli nakrájenou na drobno a smažíme na oleji. Potom přidáme mleté maso a za stálého mícháni (aby nezůstalo slepené)jej také osmažíme. Potom přidáme všechno koření, zastříkneme koňakem a když se vypaří, zalijeme červeným vínem. Až se odpaří i víno, přidáme rajský protlak, máčene houby i s jejich vodou. Jestliže je jí málo, přidáme také vývar, osolíme, přikryjeme poklicí a necháme „bublat“ pomaloučku na nejmenším hořáčku asi 2 hodiny. Omáčka nesmí být vodová. Když tak ji odkryjte, dokud se neodpaří.
    Podává se s těstovinami a sype parmazánem.
    Tato omáčka se používá spolu s bešamelovou omáčkou na zapékané těstoviny v troubě – Lasagne al forno
    P.S. Když mám doma ještě horní část králíka (žebírka) a klobásu, tak to tam přidám. Králíka v tom trochu povařím, pak ho vykostím, nasekám na drobnější kousky a vrátím do omáčky. To aby se ty kostičky v omáčce neztratily. Je nepříjemné na ně narazit. Klobásu dávám italskou (salsiccia), ale docela určite se hodí i ta naše česká. Bohužel k ní mám daleko!
    Dobrou chuť – ahoj všem.
    Attached Files
    Last edited by Sonia; 13.11.2010, 00:23.
    Soňa

  • #2
    Soni, čím nahradit koňak, jaksi se mi nechce kupovat. Musí tam být oparvdu? Tak bych tam dala, co bych našla, že jo:
    Jana H.

    Comment


    • #3
      Jani, s koňakem si hlavu nedělej. To jsem si přidala já. Já to ještě flambovala, ale od té doby, co jsem viděla v Tv, jak krásně hoří digestor, tak to nedělám. Jak se říká, náhoda je vůl a co kdyby mne potkala! Takže klidně bez koňaku. Hlavně to nech nakonec opravdu pomaloučku pobublávat dost dlouho. Na chuti je to znát. Možná, že by to bylo dobré v PH. Jestli máš, vyzkoušej to a dej mi vědět. Dobrou chuť!
      Soňa

      Comment


      • #4
        Soni, určitě to udělám, láká mne to moc, skoro všechno mám, jen né maso. Ale to není problím koupit. A díky moc. PH nemám, ale budu to dělat pomalu, určitě.
        Jana H.

        Comment


        • #5
          Dneska jsem dělala, je to super, konak jsem nedávala. Doporučuji, vyzkoušejte, pochutnáte si.
          Iris

          Comment


          • #6
            iris, Blanka mě nakopla a tak jsem pochopila tu "injekční stříkačku" na protlak. Já si toho totiž vůbec nevšimla. Už je to opravené v receptu. Děkuji za vyzkoušení. Jsem ráda, že ti chutnalo. Ahoj, Soňa
            Soňa

            Comment

            Pracuji...
            X