OŘECHOVÝ LIKÉR potřebujeme 40.ks velkých zelených a pečlivě omytých ořechů 1-2. čtyřlitrové (velké) sklenice cca 2.dkg celé skořice,2 dkg hřebíčku,2.citrony+ 2.pomeranče,2,5litru vody(předem převařené+vychladlé) 1 a půl kg cukru krupice, a 2.litry alespon 35% lihu,já dávám jablečnou pálenku od strýce z moravy karamel tmavě červené barvy (asi ze 4-5.polev.lžic cukru,na pánvi+voda) . 40 Ks zelených velkých dobře omytých ořechů,se rozkrojí vejpůl,Naskládá se do dobře vymytých čistých čtyř.litrových sklenic,proloží se pomeranči a citrony na slabá kolečka,zalijeme svařeným nálevem ze2,5l vody a 1apůl kg cukru,nalije se do láhví na ořechy,a přidá se 1 a půl litru lihu-alespon 35% alkoholu.dobře se uzavře a necháme ustát na sluníčku cca 4-5.týdnů,poté přecedíme přes jemné plátýnko,zabarvíme karamelem a stáčíme do lahví,jedná se o čistě přírodní,dík ořechům natrpklý,to tomu dodává zvláštní chut´i aroma,je cítit skořicí,hřebíčkem,citrusy,má zlatohnědou až červenou barvu díky karamelu,záleží jak se nám karamel na pánvi podaří upálit. Dejte bacha!!at´se nepopálíte- příprava karamelu vyžaduje jistou zručnost jo a babička měla tento likér pod názvem svatoannenský ,protože zelené ořechy na něj se trhají asi 5.dnů po svátku sv.Anny.Určitě si ho udělejte,je super jako digestiv,nebo i aperitiv,na moje žaludeční potíže má více než příznivé a sklidnujicí účinky.
Oznámení
Collapse
No announcement yet.
Ořechový likér
Collapse
X
Comment