Chtěla bych vám napsat recept na karbenátky, které dělám už moc dlouho, recept na ně nenajdete nikde jinde, než tady, protože je to můj vlastní recept. Toto jídlo se hodí když se sejde hodně lidí, nebo pro někoho potřebujete navařit atd. Poměrně z mála se nadělá hodně parády. Tak tedy recept:
Chtěla bych ještě upozornit, že to dělám podle oka, takže bych nechala i částečně na každé z vás, kolik přesně těch surovin dáte. Do mísy si dáme 1/2 kg mletého masa /míchané vepřové a hovězí/, 2 vejce, na malé kostičky nakrájený jeden rohlík namočený v mléce, sůl, vegetu, pepř, majoránku, sušený česnek a 5 stroužků česneku. V žádném případě kořením nešetřím. Zvlášť ne majoránkou a česnekem. Na pánvičce si vyškvaříme na malilinkaté kousíčky nakrájený uzený špíček s jemně nakrájenou cibulkou, vložíme také do mísy. Dále pak nakrájenou pažitku, asi 4 růžičky /větší/ syrového květáku nastrouhaného na hrubším struhadle/lze použít i cuketa, kapusta namletá, brokolička/, 3 lžíce ovesných vloček, 5-10 dkg na kostičky nakrájeného jakéhokoliv sýra, z lednice vyberu jakoukoliv uzeninu, která tam zbývá a nakrájím jí buď na malé kousíčky nebo nastrouhám na struhadle. Vše spojím strouhankou a asi 1 lžící mouky. Prostě tak aby se z toho daly tvořit malé karbenátečky, které se obalují v trojobalu. Tuto směs lze použít i jako sekanou, prostě utvořím šišku a dám upéct. Rodina má ale raději karbenátky. Tu sekanou dělám když jsem v časové tísni nebo se mi moc nechce. No a nakonec karboše smažíme na oleji. Nejlepší jsou s bramborovou kaší a kompotem. Ale i s bramborovým salátem. Ta směs není samozřejmě nic světoborného, ale když jsem tak k tomu masu kdysi přidávala ty zbytky co jsem našla v lednici , zjistila jsem , že z půl kg masa nadělám přes dvacet karbenátků a všichni byli nadšení. Přeji vám dobrou chuť.
Chtěla bych ještě upozornit, že to dělám podle oka, takže bych nechala i částečně na každé z vás, kolik přesně těch surovin dáte. Do mísy si dáme 1/2 kg mletého masa /míchané vepřové a hovězí/, 2 vejce, na malé kostičky nakrájený jeden rohlík namočený v mléce, sůl, vegetu, pepř, majoránku, sušený česnek a 5 stroužků česneku. V žádném případě kořením nešetřím. Zvlášť ne majoránkou a česnekem. Na pánvičce si vyškvaříme na malilinkaté kousíčky nakrájený uzený špíček s jemně nakrájenou cibulkou, vložíme také do mísy. Dále pak nakrájenou pažitku, asi 4 růžičky /větší/ syrového květáku nastrouhaného na hrubším struhadle/lze použít i cuketa, kapusta namletá, brokolička/, 3 lžíce ovesných vloček, 5-10 dkg na kostičky nakrájeného jakéhokoliv sýra, z lednice vyberu jakoukoliv uzeninu, která tam zbývá a nakrájím jí buď na malé kousíčky nebo nastrouhám na struhadle. Vše spojím strouhankou a asi 1 lžící mouky. Prostě tak aby se z toho daly tvořit malé karbenátečky, které se obalují v trojobalu. Tuto směs lze použít i jako sekanou, prostě utvořím šišku a dám upéct. Rodina má ale raději karbenátky. Tu sekanou dělám když jsem v časové tísni nebo se mi moc nechce. No a nakonec karboše smažíme na oleji. Nejlepší jsou s bramborovou kaší a kompotem. Ale i s bramborovým salátem. Ta směs není samozřejmě nic světoborného, ale když jsem tak k tomu masu kdysi přidávala ty zbytky co jsem našla v lednici , zjistila jsem , že z půl kg masa nadělám přes dvacet karbenátků a všichni byli nadšení. Přeji vám dobrou chuť.