Vepřové kotlety, cibule, olej, sůl, pepř,kmín, máslo, troška hl., mouky, čerstvé fazolové lusky,šlehačka, cukr, limetka, nebo citron.Petrželka.
Kotlety nařízneme, naklepeme/ já nechávám kost, je pak lepší sosek. Osolíme opepříme. V kastrolu zahřejeme olej a přidáme cibuli nadrobno, zpěníme, dáme na větší plamen a zprudka v základu opečeme kotlety z obou stran.Když cibule trochu hnědne, tím lépe. Necháme chvíli opékat , přidáme trochu kmínu a podlejem horkou vodou, málo, aby se maso dusilo, ne vařilo.....Mícháme a občas podlejeme. pokud mám trvrdou houbu, přidám !! Můžeme přidat trošku hořčice. Když je maso měkké, vyndáme a ho a dohotovíme sos. Tzn......necháme úplně odpařit vodu na tuk, lehounce zaprášíme moukou a opékáme, mícháme, když to pěkně tmavne podlijeme horkou vodou, mícháme a seškrabujeme výpečky. Zredukujeme sos provařením bez poklice na ideální množství a hustotu sosu. Pak vrátíme maso a ještě chvilku necháme probublat.
Fazolky nakrájíme na kousky , dáme dusit na máslo, na kterém jsme zpěnili cibulku,osolíme, opepříme, mírně podlijeme a dusíme do měkka. Nesmí tam být vody moc. Pak zalejem šlehačkou a v trošce té šlehačky rozmícháme hl. mouku, provaříme, přidáme petrželku.Dochutíme trochou cukru a limetkovou štávou.
Příloha : oloupané brambory natrouháme na struhadle na jemná kolečka... jako na okurku.....dáme na rozpálený olej a osmažíme, osolíme.
Chuť sosu se smetanovou přílohou nemá chybu !!!!
Kotlety nařízneme, naklepeme/ já nechávám kost, je pak lepší sosek. Osolíme opepříme. V kastrolu zahřejeme olej a přidáme cibuli nadrobno, zpěníme, dáme na větší plamen a zprudka v základu opečeme kotlety z obou stran.Když cibule trochu hnědne, tím lépe. Necháme chvíli opékat , přidáme trochu kmínu a podlejem horkou vodou, málo, aby se maso dusilo, ne vařilo.....Mícháme a občas podlejeme. pokud mám trvrdou houbu, přidám !! Můžeme přidat trošku hořčice. Když je maso měkké, vyndáme a ho a dohotovíme sos. Tzn......necháme úplně odpařit vodu na tuk, lehounce zaprášíme moukou a opékáme, mícháme, když to pěkně tmavne podlijeme horkou vodou, mícháme a seškrabujeme výpečky. Zredukujeme sos provařením bez poklice na ideální množství a hustotu sosu. Pak vrátíme maso a ještě chvilku necháme probublat.
Fazolky nakrájíme na kousky , dáme dusit na máslo, na kterém jsme zpěnili cibulku,osolíme, opepříme, mírně podlijeme a dusíme do měkka. Nesmí tam být vody moc. Pak zalejem šlehačkou a v trošce té šlehačky rozmícháme hl. mouku, provaříme, přidáme petrželku.Dochutíme trochou cukru a limetkovou štávou.
Příloha : oloupané brambory natrouháme na struhadle na jemná kolečka... jako na okurku.....dáme na rozpálený olej a osmažíme, osolíme.
Chuť sosu se smetanovou přílohou nemá chybu !!!!
Comment