Šoulet
300 g hrachu, 150 g krup, 8 stroužků česneku, sůl, pepř, majoránka,, 1 cibule, 2 lžíce sádla, správně by mělo být husí, 1 kuře, kachna, husa nebo kdo co má rád.
Hrách si den dopředu namočíme, nejlépe přes noc. Do namočeného hrachu přidáme sůl a majoránku a dáme vařit. Totéž uděláme s kroupami. Vaříme tak dlouho, aby nebyly zcela uvařené, protože budeme ještě zapékat.
Maso dáme na sádlo dusit.Pokud bude potřeba podléváme vodou. Když jsou hrách a kroupy povařené, scedíme a propláchneme pod studenou vodou. Podušené maso vyndáme a do výpeku dáme pokrájenou cibuli a chvilku podusíme. Pak přidáme hrách a kroupy, přidáme prolisovaný česnek, majoránku, pepř, popřípadě ještě osolíme a dostatečně promícháme. Pokud jsme maso nedusili v dostatečně velkém kastrolu, přendáme hrách a kroupy do zapékací mísy, na vrch dáme dušené maso a dáme do trouby zapéct tak, aby maso se opeklo a směs hrachu a krup byla měkká.
Toto množství je asi na pět porcí.
300 g hrachu, 150 g krup, 8 stroužků česneku, sůl, pepř, majoránka,, 1 cibule, 2 lžíce sádla, správně by mělo být husí, 1 kuře, kachna, husa nebo kdo co má rád.
Hrách si den dopředu namočíme, nejlépe přes noc. Do namočeného hrachu přidáme sůl a majoránku a dáme vařit. Totéž uděláme s kroupami. Vaříme tak dlouho, aby nebyly zcela uvařené, protože budeme ještě zapékat.
Maso dáme na sádlo dusit.Pokud bude potřeba podléváme vodou. Když jsou hrách a kroupy povařené, scedíme a propláchneme pod studenou vodou. Podušené maso vyndáme a do výpeku dáme pokrájenou cibuli a chvilku podusíme. Pak přidáme hrách a kroupy, přidáme prolisovaný česnek, majoránku, pepř, popřípadě ještě osolíme a dostatečně promícháme. Pokud jsme maso nedusili v dostatečně velkém kastrolu, přendáme hrách a kroupy do zapékací mísy, na vrch dáme dušené maso a dáme do trouby zapéct tak, aby maso se opeklo a směs hrachu a krup byla měkká.
Toto množství je asi na pět porcí.
Comment