KRÁLÍK S HOŘČICOVO - SMETANOVOU OMÁČKOU
Potřebujeme: králíka, nejlépe králičí stehýnka, nebo jiné, ale masitější kousky králíka
plátky libovější anglické slaniny
máslo
olej
zakysanou smetanu, používám nejhustší Yoplait
šlehačku
plnotučnou hořčici
hladkou mouku
sůl, mletý černý pepř
bílé víno, nemusí být
Postup: Očištěné dílky králíka osolíme, opepříme, obalíme plátky slaniny a ovážeme bílou nití .
V troubě si na plechu s vyšším okrajem rozehřejeme směs másla a oleje a dílky masa na tuku ze všech stran zprudka opečeme aby se maso pěkně zatáhlo. Pak teplotu snížíme, maso mírně podlijeme vínem nebo jen horkou vodou a za občasného přelévání vypečenou šťávou nebo znovu troškou vína ( ne příliš, nemá chuť vína převažovat) pečeme maso doměkka.
Vytáhneme měkké maso, odmotáme z něj niť a držíme ho přikryté v teple. Vypečenou šťávičku v pekáči necháme trošku zredukovat, seškrábneme výpečky a přidáme zakysanou smetanu , do které jsme rozmíchali plnotučnou hořčici ( zkoušela jsem i jiné druhy hořčice, ale tato obyčejná hřčice je pro chuť omáčky fakt nejlepší). Vědomě jsem nahoře nepsala množství jednotlivých ingrediencí, protože jak vidíte na fotkách peču vždy plný velký pekáč králičího masa, a to dám i 4 kelímky zákysky, hořčice dám tolik, abych cítila v omáčce její chuť, ale zůstala zachovaná i smetanová chuť omáčky a na závěr přidávám i 1 šlehačku 200ml. Každopádně hořčicovo- zakyskovou směs přidáte do výpeku, dobře rozmícháte, aby se spojila s výpekem a příp. můžete pak ještě chuť doladit přidáním jak zákysky, tak hořčice, protože smícháním s výpekem se ještě výsledná chuť ještě pozmění. Teprve teď přiliji 1 šlehačku, která zjemní a vyrovná takovou kyselejší chuť hořčicovo - zákyskové omáčky. Chutě hořčice a smetany by se měly v omáčce doplňovat, ale žádná nebýt dominantní. Nechám v troubě mírně provařit, aby vznikla hustá krémová omáčka. Pokud by se vám zdála omáčka příliš řídká, můžete ve šlehačce rozmíchat 2 -3lžíce hladké mouky a tím omáčku zahustit a ještě pořádně nechat provařit. Osobně už mouku nepřidávám, raději nechávám delší dobu omáčku probublávat do zhoustnutí.
Na talíř servírujeme maso, pokud jsme ho neudrželi horké, tak ho ještě samostatně v troubě prohřejeme a jako přílohu vařené, či šťouchané brambory dochucené petrželkou, pažitkou, či jinými bylinkami dle chuti a přidáme omáčku.
Dobrou chuť.
Potřebujeme: králíka, nejlépe králičí stehýnka, nebo jiné, ale masitější kousky králíka
plátky libovější anglické slaniny
máslo
olej
zakysanou smetanu, používám nejhustší Yoplait
šlehačku
plnotučnou hořčici
hladkou mouku
sůl, mletý černý pepř
bílé víno, nemusí být
Postup: Očištěné dílky králíka osolíme, opepříme, obalíme plátky slaniny a ovážeme bílou nití .
V troubě si na plechu s vyšším okrajem rozehřejeme směs másla a oleje a dílky masa na tuku ze všech stran zprudka opečeme aby se maso pěkně zatáhlo. Pak teplotu snížíme, maso mírně podlijeme vínem nebo jen horkou vodou a za občasného přelévání vypečenou šťávou nebo znovu troškou vína ( ne příliš, nemá chuť vína převažovat) pečeme maso doměkka.
Vytáhneme měkké maso, odmotáme z něj niť a držíme ho přikryté v teple. Vypečenou šťávičku v pekáči necháme trošku zredukovat, seškrábneme výpečky a přidáme zakysanou smetanu , do které jsme rozmíchali plnotučnou hořčici ( zkoušela jsem i jiné druhy hořčice, ale tato obyčejná hřčice je pro chuť omáčky fakt nejlepší). Vědomě jsem nahoře nepsala množství jednotlivých ingrediencí, protože jak vidíte na fotkách peču vždy plný velký pekáč králičího masa, a to dám i 4 kelímky zákysky, hořčice dám tolik, abych cítila v omáčce její chuť, ale zůstala zachovaná i smetanová chuť omáčky a na závěr přidávám i 1 šlehačku 200ml. Každopádně hořčicovo- zakyskovou směs přidáte do výpeku, dobře rozmícháte, aby se spojila s výpekem a příp. můžete pak ještě chuť doladit přidáním jak zákysky, tak hořčice, protože smícháním s výpekem se ještě výsledná chuť ještě pozmění. Teprve teď přiliji 1 šlehačku, která zjemní a vyrovná takovou kyselejší chuť hořčicovo - zákyskové omáčky. Chutě hořčice a smetany by se měly v omáčce doplňovat, ale žádná nebýt dominantní. Nechám v troubě mírně provařit, aby vznikla hustá krémová omáčka. Pokud by se vám zdála omáčka příliš řídká, můžete ve šlehačce rozmíchat 2 -3lžíce hladké mouky a tím omáčku zahustit a ještě pořádně nechat provařit. Osobně už mouku nepřidávám, raději nechávám delší dobu omáčku probublávat do zhoustnutí.
Na talíř servírujeme maso, pokud jsme ho neudrželi horké, tak ho ještě samostatně v troubě prohřejeme a jako přílohu vařené, či šťouchané brambory dochucené petrželkou, pažitkou, či jinými bylinkami dle chuti a přidáme omáčku.
Dobrou chuť.