vepřové kosti z vykoštěné kotlety, nebo krkovice, asi 1kg
1 hrnek čočky
1 hrnek černých fazolí
5 středních brambor
sůl
pepř
1 větší cibule
4 stroužky česneku
1PL rajského protlaku
olej
ocet
Fazole přebereme, propláchneme a přez noc namočíme. Čočkou přebereme a propláchneme. Dáme vařit do osolené vody vepřové kosti, uvařené vyndáme, ve vývaru uvaříme fazole. Na oleji, ve větším kastrole, osmažíme nakrájenou cibuli a česnek na plátky, ke konci přidáme protlak.
Přidáme syrovou čočku, fazole a brambory nakrájené na kostičky, zalijeme vývarem, aby bylo vše potopené. Osolíme a opepříme a přidáme kousky obraného masa z kostí. Dusíme pod pokličkou do změknutí. Dělám v troubě, nehrozí připálení.
Podle chuti dosolíme a přidáme lžičku octa, jídlo by mělo být jen lehce navinulé.
Kdo chce, může přidat nakrájenou papriku, rajčata, cuketu, nebo jinou zeleninu. Nám to chutná bez.
Comment