Dušené srnčí s br. kaší
asi 1kg vykoštěné srnčí kýty / trochu ji očistěte od blan /
3 menší mrkve
120g celeru
2-3 střední cibule
máslo
olivový olej
černá cibulová semínka - plná kávová lžička (nedala jsem, nemám)
čerstvě umletý pepř a sůl
plná polévková lžíce rajského protlaku
500ml červeného vína ( dala bych jen 250ml a pak podle chuti podlévala dalším množstvím)
500ml vývaru
směs čerstvých bylinek - rozmarýn, tymián,
2 listy bob. listu
4stroužky česneku
menší lžíce červené sušené papriky
můžete přidat i pár černých jeřabin ( dala jsem brusiky)
Zeleninu oloupejte a nasekejte na hrubší kousky. Kýtu očistěte a nakrájejte asi na kousky velké 2-3cm ( pekla jsem vcelku). Do hrnce s vyšším dnem dejte olej a máslo, přidejte mrkev,celer a cibuli - vše tak 8 minut restujte, dokud nezačnou chytat barvu, pak přidejte maso a česnek. Restujte dál, dokud se maso trochu nezbarví ze všech stran. Opepřete a osolte. Bylinky a bobkový list svázejte provázkem, ať je pak v jídle nemusíte lovit. Do hrnce přidejte protlak,/kdo má tak i jeřabiny /, cibulová semínka a papriku. Jídlo zamíchejte a zalijte vínem a vývarem. Ješte jednou zamíchejte a přiveďte k varu. Až se jídlo bude vařit přiklopte hrnec a dejte jej do předehřáte trouby na 180 stupňů. Pečte asi 2 hodiny. A ž se budete blížit ke konci, nechte nějakou dobu hrnec bez pokličky. Tekutina se začne redukovat a houstnout. Nakonec by jí mělo zbýt minimum (nechala jsem tekutiny více, zahustila kuličkou z másla a hl. mouky).
V závorce jsou mé změny. Víno jsem měla kvalitní, suché, výsledek byl na náš vkus dost kyselý, proto bych dala zpočátku jen 250ml vína. Přisladila jsem marmeládou z černého rybízu, výsledek vynikající.
Přílohu jsem zvolila bramb. knedlík - půl syrové, půl vařené brambory.
Bohžohužel nevím, od koho recept pochází, je odněkud z netu, vynikající, dotyčné(mu) děkuji.
asi 1kg vykoštěné srnčí kýty / trochu ji očistěte od blan /
3 menší mrkve
120g celeru
2-3 střední cibule
máslo
olivový olej
černá cibulová semínka - plná kávová lžička (nedala jsem, nemám)
čerstvě umletý pepř a sůl
plná polévková lžíce rajského protlaku
500ml červeného vína ( dala bych jen 250ml a pak podle chuti podlévala dalším množstvím)
500ml vývaru
směs čerstvých bylinek - rozmarýn, tymián,
2 listy bob. listu
4stroužky česneku
menší lžíce červené sušené papriky
můžete přidat i pár černých jeřabin ( dala jsem brusiky)
Zeleninu oloupejte a nasekejte na hrubší kousky. Kýtu očistěte a nakrájejte asi na kousky velké 2-3cm ( pekla jsem vcelku). Do hrnce s vyšším dnem dejte olej a máslo, přidejte mrkev,celer a cibuli - vše tak 8 minut restujte, dokud nezačnou chytat barvu, pak přidejte maso a česnek. Restujte dál, dokud se maso trochu nezbarví ze všech stran. Opepřete a osolte. Bylinky a bobkový list svázejte provázkem, ať je pak v jídle nemusíte lovit. Do hrnce přidejte protlak,/kdo má tak i jeřabiny /, cibulová semínka a papriku. Jídlo zamíchejte a zalijte vínem a vývarem. Ješte jednou zamíchejte a přiveďte k varu. Až se jídlo bude vařit přiklopte hrnec a dejte jej do předehřáte trouby na 180 stupňů. Pečte asi 2 hodiny. A ž se budete blížit ke konci, nechte nějakou dobu hrnec bez pokličky. Tekutina se začne redukovat a houstnout. Nakonec by jí mělo zbýt minimum (nechala jsem tekutiny více, zahustila kuličkou z másla a hl. mouky).
V závorce jsou mé změny. Víno jsem měla kvalitní, suché, výsledek byl na náš vkus dost kyselý, proto bych dala zpočátku jen 250ml vína. Přisladila jsem marmeládou z černého rybízu, výsledek vynikající.
Přílohu jsem zvolila bramb. knedlík - půl syrové, půl vařené brambory.
Bohžohužel nevím, od koho recept pochází, je odněkud z netu, vynikající, dotyčné(mu) děkuji.
Comment