Potřebujeme: plátky krkovice nebo kotlety bez kostí podle počtu strávníků
2 velké cibule
4 plátky anglické slaniny, nemusí být
vejce
strouhanku
olej, sůl
papírovou utěrku
Postup: Plátky masa omyjeme , osušíme a osolíme. Do igelitového sáčku vsypeme strouhanku, do sáčku vložíme maso, aby bylo zakryté strouhankou a paličkou strouhanku po obou stranách vtlučeme do masa.
Můžeme strouhanku vtloukat i bez sáčku, ale bude všude plno drobků
Troubu dáme předehřát na 200°C. Na pánev nalijeme olej a rozehřejeme na střední teplotu. Vejce rozšleháme a maso se strouhankou vajíčkem protáhneme a pak do oleje, který je už správně rozehřátý (drobek strouhanky v oleji bublá) maso vložíme. Smažíme jen do zlatova, do zatáhnutí vaječného obalu. Osmažené maso položíme na papírovou utěrku a vysušíme tuk. Nejde o to udělat např. z použité krkovičky libové maso, ale mít na mase navíc svrchní olej je zbytečné.
Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka a vrstvěte do pekáčku osmažené maso položte těsně k sobě, zasypte cibulí, a udělejte tolik vrstev, kolik potřebujete. Končit budete cibulí, na kterou můžete pro chuť položit plátky libovější anglické slaniny, přidá vůni, ale nemusí být.
Pekáček vložte do trouby a zapékejte asi 40 minut, nebo déle podle množství masa. Maso pustí výborný výpek a bude úplně měkkounké.Uvidíte jaká nádherná vůně jídla a křehkost masa vznikne. Pokud budete řízky nechávat i na druhý den, tak výpek slijte a řízky zase papírovou utěrkou osušte, ať na nich zbytečně neztuhne tuk z výpeku.
Příloha vařené brambory.
Dobrou chuť.
ZDENY
Comment