Náplň:
1 kg oloupaných brambor
500 g tvarohu (vanička nebo kostka)
1 větší cibule (+ 1 cibule pokud hotové budeme polévat tukem ze smaženou cibulkou)
sůl
pepř
zelený pepř (nemusí být)
Těsto:
+/- 1kg mouky hladké
1 vejce
vlažná voda
lžíce oleje
Vařené brambory rozmačkáme do hladké konzistence,až vychladnou,zamícháme do nich tvaroh a do růžová osmaženou, na drobno nakrájenou cibulku.Přidáme pepř a podle potřeby sůl.Vše dobře promícháme.
Těsto si zaděláme jako na nudle,ale volnější.Musí být sametově hladké a měkké.
Těsto vyválíme na tenčí plát a vykrajujeme kolečka podle toho,jak velké pirožky chcete (já mám vykrajovátko 7 cm).
Do prostředka naneseme náplň,přeložíme v polovině,okraje pečlivě stiskneme,aby se nám to při vaření nerozlepilo.
Vaříme v osolené vodě asi 2 minutky po vyplavání pirohu na hladinu.Vyndáme cedníkem,opláchneme studenou vodou a po okapání hned podáváme.Můžeme přelít na talíři smaženou cibulkou,nebo smaženou na kostičky nakrájenou anglickou slaninou nebo obojím.Kdo nechce z tukem-pirohy jsou výborné ze zakysanou smetanou.Já jích vždy dělám jakoby dvojitou porcí pro každého,protože druhý den jsou mňamozní osmažené do zlatová z obou stran.
1 kg oloupaných brambor
500 g tvarohu (vanička nebo kostka)
1 větší cibule (+ 1 cibule pokud hotové budeme polévat tukem ze smaženou cibulkou)
sůl
pepř
zelený pepř (nemusí být)
Těsto:
+/- 1kg mouky hladké
1 vejce
vlažná voda
lžíce oleje
Vařené brambory rozmačkáme do hladké konzistence,až vychladnou,zamícháme do nich tvaroh a do růžová osmaženou, na drobno nakrájenou cibulku.Přidáme pepř a podle potřeby sůl.Vše dobře promícháme.
Těsto si zaděláme jako na nudle,ale volnější.Musí být sametově hladké a měkké.
Těsto vyválíme na tenčí plát a vykrajujeme kolečka podle toho,jak velké pirožky chcete (já mám vykrajovátko 7 cm).
Do prostředka naneseme náplň,přeložíme v polovině,okraje pečlivě stiskneme,aby se nám to při vaření nerozlepilo.
Vaříme v osolené vodě asi 2 minutky po vyplavání pirohu na hladinu.Vyndáme cedníkem,opláchneme studenou vodou a po okapání hned podáváme.Můžeme přelít na talíři smaženou cibulkou,nebo smaženou na kostičky nakrájenou anglickou slaninou nebo obojím.Kdo nechce z tukem-pirohy jsou výborné ze zakysanou smetanou.Já jích vždy dělám jakoby dvojitou porcí pro každého,protože druhý den jsou mňamozní osmažené do zlatová z obou stran.