Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Hrnkové knedlíky

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Hrnkové knedlíky

    • 2 hrnky hrubé mouky
    • 2 hrnky mléka
    • 4 hrnky pokrájených rohlíků, což je cca 5 ks
    • 4 vejce
    • sůl, cca 1 rovná čajová lžička
    • petrželka
    • máslo na vymazání hrnečků

    Rohlíky nakrájíme na drobnější kostky a necháme je mírně zaschnout. Vhodné je nakrájet večer, připravovat druhý den. Mouku smícháme s mlékem a žloutky, sekanou petrželkou a osolíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do připraveného těsta vmícháme rohlíkové kostičky, zlehka zapracujeme bílkový sníh a naplníme tímto knedlíkovým těstem připravené hrnečky. Ty by měly být rovného tvaru a dobře vymazané máslem. Naplníme je do 2/3 a vložíme do hrnce s vodou (vody by mělo být asi tak do poloviny výšky hrnečku, ne víc!). Počkáme až se voda začne vařit a potom hrnec přikryjeme pokličkou a necháme vařit bezmála 30 minut. Nevaříme zprudka, voda má vřít, ale poklice nadskakovat zrovna nemusí. Záleží na velikosti hrnečků, ale ten čtvrtlitrový je hotov tak za rovných 27 minut. Potom sundáme z tepla a necháme je cca 2 minutky stát v hrnci (jdou potom lépe vyklopit). Nožem lehce objedeme po celém obvodu uvařeného knedlíčku a snadno ho vyloupneme ven. Když dobře vymažeme máslem, nemáme nejmenší problém. Potom krájíme klasickým způsobem na plátky (režnou nití, nožem, kráječem).

    Tyto knedlíky zvládne každý a jsou opravdu luxusní pochoutkou ke všem omáčkám, pečínkám a klasickým českým dobrotám. Úžasně voní po másle a petrželka dělá působivou strukturu celého knedlíkového těsta. Ostatně některé rohlíkové kostičky lze osmažit na másle v pánvi a potom je přimíchat do těsta. Fantazii se meze nekladou, tak si s nimi každý může vyhrát dle své chuti a estetického cítění. Ovšem pořád platí, že méně je někdy více. Takto obyčejně připravené jsou dosti vznešené na každém talíři.
    Jejich půvab je též v tom, že si je snadno můžete připravit jen pro sebe.
    Recept na knedlíky pro jednoho
    • 1 dl mléka
    • 1 vejce
    • 1 rohlík
    • 1 lžíce másla na vymazání hrnečku
    • 1 dl hrubé mouky
    • sůl

    Příprava je identická, jako v předešlém receptu.
    Knedlíková rada, která nemusí být k zahození
    • absolutní základ je, že všechny ingredience na přípravu knedlíkového těsta musí mít pokojovou teplotu
    Last edited by Věrka.Věrka; 27.02.2011, 09:38.
    Ahojky VŠEM
    Věrka

  • #2
    Tu knihu od Šárky ala Dolce Vita mám,tyto knedlíky jsou i ve Velké hrníčkové kuchařce,koupila jsem je klukům k vánocům jsou SUPER!!
    MARUŠKA

    Comment


    • #3
      Knedlíky už jinak než takhle skoro nedělám,ne teda v hrnku,ale v bábovkové formě,v mikrovlnce,ale výsledek je stejný.Příště přidám tu petrželku a vymažu máslem,to musí být ještě lepší.
      TEREZA

      Comment


      • #4
        Vy jste tu samé takové zkušené kuchařky,nevíte některá,jak dělali ty knedlíky v jednom dílu Na nože?Měli je tam tuším u svíčkové,zabalené v ubrousku.Houskové a ještě s něčím,protože když se pak rozkrájeli,tak tam byly barevné kousky.A manžel je po mě chce.)
        TEREZA

        Comment


        • #5
          Ahoj, tento recept používám na "Karlovarský knedlík" jen mám jiné dávkování - 250g nakrájených rohlíků, 1/4 l mléka, 20g rozpuštěného másla, sůl, pepř, 2 žloutky, 40g hrubé mouky, sníh ze 2 bílků. - těsto dám na máslem vymazaný alobal, zamotám do utěrky, zavážu provázkem a dám vařit. Jsou super. pa
          Last edited by Lenka2; 28.12.2010, 14:50.

          Comment


          • #6
            Terezko, byl to Karlovarský knedlík, dávám link

            http://www.zdenekpohlreich.cz/soutezici/67
            Iris

            Comment


            • #7
              Iris,děkuji.Jak jsem to četla,tak manžílek bude muset zůstat u knedlů z mikrovlnky..)
              TEREZA

              Comment


              • #8
                Holky, jak jsem psala u komentářů, dělala jsem hrníčkové knedlíky dle Ivanky a v MVT jsem je měla za 6 minut, tak já už ve vodě nevařím. Nejsem moc na knedlík, ale dávám do těsta i něco zeleného, hezky to pak vypadá.
                anina s.

                Comment


                • #9
                  Taky jsem dělala podobné a v MT,jsou bezvadné a myslím že jich budu dělat častěji
                  LIDUŠ

                  Comment

                  Pracuji...
                  X