1kg pěkného hovězího masa – používám zadní, ne roštěnku apod.
1kg dobrých párků – ne kuřecí, nebo akční marketové
4 velké cibule
2 plné lžíce mleté papriky
trochu oleje
asi čtvrtku másla
sůl, pepř
Maso nakrájíme na plátky, trochu naklepat, osolit, opepřit.
Cibuli nakrájet na drobno. Párky nakrájíme na drobné kostičky. Nešidit, čím menší, tím lepší.
Do pekáče dáme trochu oleje a cibuli, necháme zesklovatět, přidáme maso a dáme do hodně rozpálené trouby zatáhnout. Podlijeme, stačí horká voda, stáhneme teplotu na 170 stupňů, přikryjeme a dusíme. Během dušení si na pánvy opečeme kostičky párků (dříve se nemuselo, teď mají záhadný obsah a je to lepší). Asi po půl hodince vyndáme pekáč, přidáme papriku, máslo a párečky. Opět vrátíme přikryté do trouby, pokračujem v dušení. Když začne maso měknout( záleží, kolika let se hovězín dožil), odkryjeme, otáčíme, poléváme, podléváme dle potřeby a kolik chceme šťávy. Nešidit v papiňáku, čím déle se dělá, tím lepší.
Jako přílohu podávám bramborový knedlík. Zkoušeli jsme i jiné přílohy, zůstali ale u původního.
Recept je od tchýně, ta jej má zase od své. Myslím, že recept vznikl z úsporných důvodů, ovšem je to vynikající. Dělám vždy pro více strávníků a odměnou za příšerné krájení je spokojené mlaskání.
1kg dobrých párků – ne kuřecí, nebo akční marketové
4 velké cibule
2 plné lžíce mleté papriky
trochu oleje
asi čtvrtku másla
sůl, pepř
Maso nakrájíme na plátky, trochu naklepat, osolit, opepřit.
Cibuli nakrájet na drobno. Párky nakrájíme na drobné kostičky. Nešidit, čím menší, tím lepší.
Do pekáče dáme trochu oleje a cibuli, necháme zesklovatět, přidáme maso a dáme do hodně rozpálené trouby zatáhnout. Podlijeme, stačí horká voda, stáhneme teplotu na 170 stupňů, přikryjeme a dusíme. Během dušení si na pánvy opečeme kostičky párků (dříve se nemuselo, teď mají záhadný obsah a je to lepší). Asi po půl hodince vyndáme pekáč, přidáme papriku, máslo a párečky. Opět vrátíme přikryté do trouby, pokračujem v dušení. Když začne maso měknout( záleží, kolika let se hovězín dožil), odkryjeme, otáčíme, poléváme, podléváme dle potřeby a kolik chceme šťávy. Nešidit v papiňáku, čím déle se dělá, tím lepší.
Jako přílohu podávám bramborový knedlík. Zkoušeli jsme i jiné přílohy, zůstali ale u původního.
Recept je od tchýně, ta jej má zase od své. Myslím, že recept vznikl z úsporných důvodů, ovšem je to vynikající. Dělám vždy pro více strávníků a odměnou za příšerné krájení je spokojené mlaskání.