10 stř.velkých brambor vařených ve slupce,
2 lilky,2 malé cukety
500g mletého hovězího (jehněčího) masa
1 konzerva loupaných rajčat
1 velká cibule, 3 stroužky česneku
1 lžíce suš.oregana nebo 2 lžíce čerstvého sekaného
1/2 lžičky skořice
2 dcl oliv. oleje, sůl
10 dkg másla, 3 lžíce hl. mouky, 2 vejce
1 kelímek smetany, 1 kel. mléka,
15 dkg najemno nastr. sýr (eidam, gouda)
Lilky a cukety nakrájíme na plátky silné cca 8 mm, rozložíme a posolíme. Necháme "vypotit".
Mezitím osmažíme na ol. olej nadrobno nakr. cibuli a česnek, přidáme maso, osmahneme, přidáme nakrájená loupaná rajčata i se šťávou, oregano, skořici, sůl.
Já přidávám 1 feferonku bez semínek, ale v orig. receptech není
Podusíme cca 15 minut.
Papírovou utěrkou utřeme plátky lilků a cuket a osmažíme do růžova na pánvi v ol. oleji,
dáme na pap. utěrky, které vysají olej.
Zapékací mísu vymažeme ol. olejem, narovnáme na dno na plátky nakrájené oloupané brambory, lehce osolíme, na ně narovnáme 1/2 osmaž. lilků a 1/2 masové směsi.
Další vrstva-brambory, osmaž. cukety, masová směs.
Navrch patří druhá polovina lilků a zalijeme bešamelem.
Bešamelová omáčka:
Na přepuštěném másle a troše oliv. oleje (pokud nám zbyl) osmahneme hl.mouku, mícháme cca 2 min, postupně přiléváme smetanu a mléko, povaříme cca 3 min. Odstavíme a vmícháme 2 vejce
a najemno nastrouhaný sýr (eidam, gouda a pod.)
Zapečeme v troubě cca 40 min při teplotě 200°C (horkovzduch 180°)
do zlatova.
Dobrou chuť
2 lilky,2 malé cukety
500g mletého hovězího (jehněčího) masa
1 konzerva loupaných rajčat
1 velká cibule, 3 stroužky česneku
1 lžíce suš.oregana nebo 2 lžíce čerstvého sekaného
1/2 lžičky skořice
2 dcl oliv. oleje, sůl
10 dkg másla, 3 lžíce hl. mouky, 2 vejce
1 kelímek smetany, 1 kel. mléka,
15 dkg najemno nastr. sýr (eidam, gouda)
Lilky a cukety nakrájíme na plátky silné cca 8 mm, rozložíme a posolíme. Necháme "vypotit".
Mezitím osmažíme na ol. olej nadrobno nakr. cibuli a česnek, přidáme maso, osmahneme, přidáme nakrájená loupaná rajčata i se šťávou, oregano, skořici, sůl.
Já přidávám 1 feferonku bez semínek, ale v orig. receptech není
Podusíme cca 15 minut.
Papírovou utěrkou utřeme plátky lilků a cuket a osmažíme do růžova na pánvi v ol. oleji,
dáme na pap. utěrky, které vysají olej.
Zapékací mísu vymažeme ol. olejem, narovnáme na dno na plátky nakrájené oloupané brambory, lehce osolíme, na ně narovnáme 1/2 osmaž. lilků a 1/2 masové směsi.
Další vrstva-brambory, osmaž. cukety, masová směs.
Navrch patří druhá polovina lilků a zalijeme bešamelem.
Bešamelová omáčka:
Na přepuštěném másle a troše oliv. oleje (pokud nám zbyl) osmahneme hl.mouku, mícháme cca 2 min, postupně přiléváme smetanu a mléko, povaříme cca 3 min. Odstavíme a vmícháme 2 vejce
a najemno nastrouhaný sýr (eidam, gouda a pod.)
Zapečeme v troubě cca 40 min při teplotě 200°C (horkovzduch 180°)
do zlatova.
Dobrou chuť
Comment