Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Můj houskový kynutý knedlík vařený v páře

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Můj houskový kynutý knedlík vařený v páře

    Můj houskový kynutý knedlík vařený v páře

    ½ kg polohrubé mouky, špetka soli, 1 vejce, asi 250ml vlahého mléka, ½ sáčku suchých kvasnic, 2 rohlíky. Do mouky se dají kvasnice, sůl, vejce a přilije se vlahé mléko, vypracuje se těsto,pak se přidají na kostičky nakrájené rohlíky. Já to dělám hnětačem a nechá se vykynout na teplém místě. Já ho dávám do polštářků. Za hodinku je vykynuté, vyválím šišky a nechám ještě vykynout.. Do většího kastrolu dám asi 3 cm vody, položím na něj plátno, ovážu nití, přiklopím dalším hrnkem a dám vařit. Když se voda vaří položím na plátno dvě šišky knedlíků, přikryju hrncem a vařím podle velikosti 30 - 35 minut. První knedlík rozkrojím v prostředku, abych viděla jestli je hotový, sejmu druhý a nechám 10 minut vypářit. Tento knedlík nejde nakrájet na kráječi, musím ho krájet ručně ostrým nožem a pokaždé namočit do vody. Je moc nadýchaný, někdo tento typ knedlíků nemá rád.
    Z tohoto množství mouky jsou 4 malé šišky nebo 3 větší.Já se musím řídit velikostí kastrolu.
    Takto vařené v páře dělám i blbouny (ovocné), a ty jsou hotové za 10 minut. Jsou nadýchané a moc dobré. Recept mám už léta od své švagrové, která pochází ze Slovenska. Ona ty rohlíky nejdříve osmaži na oleji, ale to už já nedělám.
    Dnes jsem je dělala, a proto je sem ještě přidávám.
    Attached Files
    Jana H.

  • #2
    Re: Můj houskový kynutý knedlík vařený v páře

    :P Dobrý večer Jani, já ho takhle vařila poprvé v životě. Bobina právě v diskuzi psala, že je to dobrý a opravdu je. Musím to taky natočit, až budu mít trochu čas. Hezká večer a jinak není nic nového. Ivana
    Ivana M

    Comment


    • #3
      Re: Můj houskový kynutý knedlík vařený v páře

      Moc Vás zdravím, jsem začínající kuchařka a tak se omlouvám jestli moje otázky budou najivní
      Obdivuji, když někdo umí udělat takové mňamky a povede se mu to, taky bych ráda
      Ty vaše knedlíky zní úplně úžasně, vždycky knedlík kupuji, zkusila jsem ho na radu babičky, ale byl to oslizlý granát.
      Ale ten Váš zní skvěle, zkusím, jen co to znamená vypařit - propíchat špejlí, aby vyšla pára? Nebo ho nechat ležet odkrytý
      A pak jsem Vás chtěla poprosit, zmiňuje te se o receptu myslím vaší tchýně z Bratislavy na tzv. blbouny, ovocné knedl - hledala jsem ten recept ale nenašla, znamená, že je to ten samý recept jako na kynutý knedlík jen jsou menší a plněné ovocem?
      Budu Vám vďěčná pokud mi napíšete recept.
      Ať se vám vaření daří, taky bych to ráda řekla, ale zatím nic moc, děkuji a budu se těšit na odpověď.
      Mějte pěkný den
      Věrka CH.

      Comment


      • #4
        Re: Můj houskový kynutý knedlík vařený v páře

        Tak zdravím,
        posílám taky svůj příspěvek ohledně kynutých knedlíků.
        Dělám taky z 1/2 kg mouky, rovná lžička soli, asi 1/4 l mléka, l dkg droždí, já nedávám sušené ale asi čtvrtinku normálního,na droždí dám malinkatou špetičku cukru, aby lépe vykynulo ale opravdu malinkou, 1 vejce a dva rohlíky.
        Na blbouny vynechám rohlíky a dělám stejné těsto. Zabalím ovoce nebo povidla a nechám kynout, po několika minutách knedlíky při kynutí otočím a nechám zase kynout, a do vařící vody vhazuji tou vrchní stranou. Vařím ze začátku pod pokličkou, pad odklopím a otočím a vařím zase několik minut asi celkém 12 podle velikosti knedlíků. Nesmím vypínat plyn než vytahnu poslední knedlík, pořád se musí vařit, jednotlivé knedlíky při vytahování z vody ihned propíchám na několika místech, aby vyšla pára a knedlík se nesrazil.
        HankaP

        Comment


        • #5
          Re: Můj houskový kynutý knedlík vařený v páře

          Věrko Ch, na blbouny je to samé těsto i ten samý postup. Do těsta zabalím buď ovoce nebo povidla, nechám chvilku ještě kynout a pak dávám do páry. Dejte si do hrnce vodu a pařáček, který pomažete olejem a na něj dejte knedlíky a vařte asi 10 - 15 minut, podle velikosti, chce to vyzkoušet. Tím, že se dělají v páře, nejsou oslizlé, jsou moc pěkný a dobrý. Já je dělám asi po třech, protože hodně nabudou. Pokaždé se snažte ten pařáček potřít olejem nebo na něj dát pečící papír a potřít. Tak ať chutnají. J.H.
          Jana H.

          Comment


          • #6
            Re: Můj houskový kynutý knedlík vařený v páře

            Jani, také někdy dělám houskové knedlíky, ale normálně je vařím ve vodě. Ale my už jsme jenom dva,tak většinou kupuji, nebo dělám ráda bramborové knedlíky. Ale v létě když tam mám děti, tak dělám ovocné a já je musím dělat asi z kila. A já tedy dávám do toho kila asi hrudku másla a 3-4 lžíce oleje a 2 lžíce rumu a aspo 2 vajíčka. Klukům zednický těm chutnalo. Rum je furt nedostatkové zboží u nás Na podzim jsem je učila sousedku a byla hrozně ráda Moc se nám povedly :P :P

            Comment


            • #7
              Re: Můj houskový kynutý knedlík vařený v páře

              Jo a ještě já je vařím přesně 4 minuty z každé strany a smozřejmně je hned propíchnu a dám si je do misek a obracím je aby nebyly moc mokré, jak z nic uniká pára. Jeden známý je dělá /mužskej/ a říká, že je propichuje hned jak oddělá poklici aby se nezdrcly. A vařím je na mírném ohni. Vodu nechám zkypět a potom ztlumím plyn aby se jenom malinko vařily. Ono záleží jak je těsto tuhé :P

              Comment


              • #8
                Re: Můj houskový kynutý knedlík vařený v páře

                Já dávám do těsta na ovocný kynuťáky taky trochu omastku, mě se zdá, že je to těsto lepší. Propíchnout se musí, to by pak nebyly dobrý, srazily by se a byly by nedobrý.
                Věrka.

                Comment


                • #9
                  Re: Můj houskový kynutý knedlík vařený v páře

                  Děkuji vám všem za rady a tipy, pro začínající kuchařku jsou to cenné informace.
                  Už se těším , že knedlíky brzy udělám.
                  Jani H. díky moc
                  mějte všichni pěkný den Verka ch.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Můj houskový kynutý knedlík vařený v páře

                    Jo, jo děvčata máte pravdu, švagrová mi říkala, že do blbounů dává trošku oleje. Trdlo jsem, omlouvám se. Jinak těsto je to samé. Dělám je tak pořád, když tedy mě někdo přesvědčí, abych je udělala.
                    Jana H.

                    Comment


                    • #11
                      Re: Můj houskový kynutý knedlík vařený v páře

                      Kynuté knedlíky vařené ve vodě se mi málokdy povedly,od jisté doby je dělám taky v páře,(i ovocné )a ty se vždy vydaří,špejlí poznám jestli jsou hotové,aby nebyly vysušené.Jsou jak peřinky všem doporučuji,hlavně neosliznou....Radka :P
                      Radka

                      Comment

                      Pracuji...
                      X