Můj houskový kynutý knedlík vařený v páře
½ kg polohrubé mouky, špetka soli, 1 vejce, asi 250ml vlahého mléka, ½ sáčku suchých kvasnic, 2 rohlíky. Do mouky se dají kvasnice, sůl, vejce a přilije se vlahé mléko, vypracuje se těsto,pak se přidají na kostičky nakrájené rohlíky. Já to dělám hnětačem a nechá se vykynout na teplém místě. Já ho dávám do polštářků. Za hodinku je vykynuté, vyválím šišky a nechám ještě vykynout.. Do většího kastrolu dám asi 3 cm vody, položím na něj plátno, ovážu nití, přiklopím dalším hrnkem a dám vařit. Když se voda vaří položím na plátno dvě šišky knedlíků, přikryju hrncem a vařím podle velikosti 30 - 35 minut. První knedlík rozkrojím v prostředku, abych viděla jestli je hotový, sejmu druhý a nechám 10 minut vypářit. Tento knedlík nejde nakrájet na kráječi, musím ho krájet ručně ostrým nožem a pokaždé namočit do vody. Je moc nadýchaný, někdo tento typ knedlíků nemá rád.
Z tohoto množství mouky jsou 4 malé šišky nebo 3 větší.Já se musím řídit velikostí kastrolu.
Takto vařené v páře dělám i blbouny (ovocné), a ty jsou hotové za 10 minut. Jsou nadýchané a moc dobré. Recept mám už léta od své švagrové, která pochází ze Slovenska. Ona ty rohlíky nejdříve osmaži na oleji, ale to už já nedělám.
Dnes jsem je dělala, a proto je sem ještě přidávám.
½ kg polohrubé mouky, špetka soli, 1 vejce, asi 250ml vlahého mléka, ½ sáčku suchých kvasnic, 2 rohlíky. Do mouky se dají kvasnice, sůl, vejce a přilije se vlahé mléko, vypracuje se těsto,pak se přidají na kostičky nakrájené rohlíky. Já to dělám hnětačem a nechá se vykynout na teplém místě. Já ho dávám do polštářků. Za hodinku je vykynuté, vyválím šišky a nechám ještě vykynout.. Do většího kastrolu dám asi 3 cm vody, položím na něj plátno, ovážu nití, přiklopím dalším hrnkem a dám vařit. Když se voda vaří položím na plátno dvě šišky knedlíků, přikryju hrncem a vařím podle velikosti 30 - 35 minut. První knedlík rozkrojím v prostředku, abych viděla jestli je hotový, sejmu druhý a nechám 10 minut vypářit. Tento knedlík nejde nakrájet na kráječi, musím ho krájet ručně ostrým nožem a pokaždé namočit do vody. Je moc nadýchaný, někdo tento typ knedlíků nemá rád.
Z tohoto množství mouky jsou 4 malé šišky nebo 3 větší.Já se musím řídit velikostí kastrolu.
Takto vařené v páře dělám i blbouny (ovocné), a ty jsou hotové za 10 minut. Jsou nadýchané a moc dobré. Recept mám už léta od své švagrové, která pochází ze Slovenska. Ona ty rohlíky nejdříve osmaži na oleji, ale to už já nedělám.
Dnes jsem je dělala, a proto je sem ještě přidávám.
Comment