Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Prezidentský guláš ( 2 )

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Prezidentský guláš ( 2 )

    Ingredience: 250 g nebo trochu více uzeného bůčku, 1 kg cibule, 1 kg hovězí kližky, červené víno, 1 brambora, chlebová kůrka, 1 uzená klobása, 1 lžička hladké mouky, 1 mrkev, trocha kořenové petržele, trocha celeru, sladká
    červená paprika, sůl, pálivé papričky, jalovec, majoránka, 1 lžíce rybízového džemu, citrónová kůra, 1 lžička kečupu, olej, 1 šlehačka
    Postup: Uzený bůček nakrájíme na drobné kostičky, hodíme do většího hrnce

    a prudce škvaříme do doby, až se vyškvaří hodně sádla a z bůčku zbudou jen
    středně hnědé škvarečky. Cibuli nakrájíme na kostičky a vhodíme do takto
    připraveného tuku, za stálého míchání vyčkáme až bude sklovitě zlatá. Pak přidáme na
    kostky nakrájenou kližku, zamícháme, chvilku necháme nepodlité, pak začneme
    podlévat červeným vínem. Nastává nejdůležitější fáze, to jest samo vaření guláše.
    Hotový je, až je kližka zcela měkká, ale nerozpadá se. Čím pomaleji se vaří, tím
    je guláš lepší. Asi deset minut před koncem vaření přidáme jednu nadrobno
    nakrájenou chlebovou kůrku a jednu nastrouhanou menší bramboru

    (obojí na zahuštění) a jednu nadrobno nakrájenou uzenou klobásu a lžičku hladké
    mouky. Současně možno na velké pánvi vyrábět kašičku na dochucení - Dělá se takto: na rozpálený olej se dá nejprve nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná mrkev a trochu podobně připravené petržele a celeru. Když je to víceméně usmaženo, přidá se další ingredience - sůl, hodně červené sladké papriky, přiměřené
    množství (nikoliv příliš malé) rozdrcených pálivých papriček, či jiného ostrého koření, rozdrcený pepř a hlavně jalovec!, majoránka, nějaké další zelené bylinky, lžíce rybízového džemu, dost nastrouhané citrónové kůry, lžička
    kečupu, případné další koření dle vlastního výběru. To vše dohromady se několik málo minut za stálého míchání smaží na oleji, čímž se otevřou všechny chutě a splynou s olejem. Obsah pánve se pak přidá do hrnce s gulášem, dvě minuty se to na mírném ohni intenzívně míchá, pak se guláš odstaví a nechá chladnout. Když je úplně studený, zamíchá se do něj jedna ušlehaná šlehačka. Den se nechá odpočívat a druhý den se ohřáté jí.



    Zkopír. z emailu.
    anina s.
Pracuji...
X