1 kg kysaného zelí - propláchnout
300 g mletého vepřového masa ( nejlépe kýta)
300 g vepřové kýty nakrájené na malé kostičky
2 klobásy, nejlepší je Čabajka
1 zakysaná smetana
1 šlehačka
2 cibule
3 stroužky česneku
sádlo
kmín
mletá červená paprika, může být i trochu pálivé
200 g rýže ( já nedávám)
Mleté maso dáme do kastrolu na trochu sádla a opékáme. Přidáme sůl, pepř, kmín, česnek a část nakrájené cibule. Do opečeného masa přidáme uvařenou rýži.
V další nádobě osmažíme zbytek cibule, přidáme mletou papriku a pokrájené zelí. Trochu podlijeme, dle chuti přisladíme a chvilku dusíme.
Zapékací mísu, nebo pekáček vymažeme sádlem a vrstvíme, nejdříve zelí, pak osolené a opepřené kostičky masa, zase zelí, pokrájenou klobásu, zelí, mleté maso a poslední vrstva bude zelí.
Zakysanku a šlehačku smícháme, trochu osolíme a pěkně polijeme.
Přiklopíme a dusíme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi hodinu. Odklopíme a necháme odpařit tekutinu. Občas nakouknem, ať se nepřipálí, každá trouba peče jinak.
Podáváme s dobrým chlebíkem, nebo bramborem.
Je to poněkud pracné, kalorické, ale móóóc dobré.
300 g mletého vepřového masa ( nejlépe kýta)
300 g vepřové kýty nakrájené na malé kostičky
2 klobásy, nejlepší je Čabajka
1 zakysaná smetana
1 šlehačka
2 cibule
3 stroužky česneku
sádlo
kmín
mletá červená paprika, může být i trochu pálivé
200 g rýže ( já nedávám)
Mleté maso dáme do kastrolu na trochu sádla a opékáme. Přidáme sůl, pepř, kmín, česnek a část nakrájené cibule. Do opečeného masa přidáme uvařenou rýži.
V další nádobě osmažíme zbytek cibule, přidáme mletou papriku a pokrájené zelí. Trochu podlijeme, dle chuti přisladíme a chvilku dusíme.
Zapékací mísu, nebo pekáček vymažeme sádlem a vrstvíme, nejdříve zelí, pak osolené a opepřené kostičky masa, zase zelí, pokrájenou klobásu, zelí, mleté maso a poslední vrstva bude zelí.
Zakysanku a šlehačku smícháme, trochu osolíme a pěkně polijeme.
Přiklopíme a dusíme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi hodinu. Odklopíme a necháme odpařit tekutinu. Občas nakouknem, ať se nepřipálí, každá trouba peče jinak.
Podáváme s dobrým chlebíkem, nebo bramborem.
Je to poněkud pracné, kalorické, ale móóóc dobré.
Comment